Tientallen huiszoekingen in internationaal onderzoek naar mestfraude: verdachten opgepakt en bedrijf stilgelegd

Bij een bedrijf in Maaseik staat een lange file van leveranciers. ©  HBVL

Bron: BELGA

In de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen én in Nederland vinden donderdagochtend tientallen simultane huiszoekingen plaats in het kader van een grootschalig en internationaal onderzoek rond mestfraude. Dat meldt het Antwerpse parket. Naar verluidt zijn meerdere personen – onder hen leden van één familie – opgepakt.

Bij de fraude zijn mogelijk verschillende firma’s betrokken. Het onderzoek is in handen van de onderzoeksrechter in Antwerpen en wordt uitgevoerd door het milieuteam van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen. Volgens onze informatie zijn de speurders aan de slag in onder andere Merksplas, Herselt, Kallo, Kruibeke, Oostkamp en Maaseik.

Frauduleuze praktijken

Bij een mestverwerkend bedrijf in die laatste gemeente werd de straat afgesloten door de politie, waardoor leveranciers in een lange file staan aan te schuiven. Ook in Nederland is een huiszoeking uitgevoerd, daarom werd ook een Joint Investigation Team met Nederland opgestart. Het parket wil voorlopig niet meer informatie kwijt over de zaak, maar belooft een update van de communicatie later op de dag. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. De zaak zou draaien rond frauduleuze praktijken in de verwerking van mest. Het parket zal later vandaag meer informatie vrijgeven.

Zonder pardon bestraft

Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zijn de acties het resultaat van een uitgebreid onderzoek: “Dit is het resultaat van sterke aanwijzingen van onwettige praktijken gerelateerd aan de Vlaamse milieu- en mestwetgeving”, klinkt het. Er zijn ook inspecteurs aanwezig van de afdeling Handhaving van het departement Omgeving en de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij. “Onze milieuwetgeving dient bij uitstek om Vlaanderen en alle Vlamingen die er leven te beschermen”, zegt Demir. “Elke overtreding hiervan is puur crimineel gedrag, brengt ons milieu en de gezondheid van alle Vlamingen in het gedrang en moet, zonder pardon, bestraft worden.” De Vlaamse overheid zal zich ook burgerlijke partij stellen in het gerechtelijk onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen