Sihame El Kaouakibi dient zelf klacht in tegen “personen gelieerd” aan vzw: “Mogelijk misdrijven gepleegd”

Video: Het Nieuwsblad

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) dient zelf een strafklacht in tegen “personen gelieerd” aan de vzw ‘Let’s Go Urban’. El Kaouakibi wordt ervan beschuldigd subsidiegeld voor die vzw misbruikt te hebben, maar zelf ontkent ze die beschuldigingen. Na een reconstructie heeft ze nu naar eigen zeggen “verschillende zaken ontdekt die mij ertoe leiden om over te gaan tot neerlegging van een strafklacht”.

El Kaouakibi erkent in een persbericht dat “de berichtgeving heel wat vragen doet rijzen omtrent de gang van zaken” bij Let’s Go Urban, maar wijst naar “de juridische aanbeveling om pas te communiceren als het dossier juridisch klaar is” als verklaring voor haar radiostilte. Ze benadrukt dat ze “nooit ofte nimmer subsidiemiddelen op onrechtmatige wijze heeft aangewend”.

LEES OOK. El Kaouakibi reageert: “Met verbijstering kennis genomen van lawine aan beschuldigingen, verwijten en verdachtmakingen”

Hebben er zich dan geen wanpraktijken afgespeeld bij de bewuste vzw? Wel, El Kaouakibi wijst erop dat ze “het dagelijkse management van LGU de afgelopen jaren deels uit handen heeft moeten geven”, en dat er bijgevolg wel degelijk “mogelijk fouten werden gemaakt in de werking van mijn ‘kindje’, waarvan ik oprichter en mede- maar niet de enige bestuurder ben”.

LEES OOK. Te veel vennootschappen, te weinig transparantie: bewindvoerster moet orde scheppen in chaos van geldstromen rond El Kaouakibi (+)

“Mogelijk misdrijven gepleegd”

El Kaouakibi zegt dat ze momenteel “dag en nacht samenwerkt met specialisten op diverse terreinen om zo spoedig mogelijk antwoorden te kunnen formuleren”. Daarbij zouden al “verschillende zaken zijn ontdekt” die erop zouden wijzen dat “er mogelijk misdrijven werden gepleegd door personen gelieerd aan LGU. Voor alle duidelijkheid: niet door mij”, aldus El Kaouakbi, die bijgevolg is overgegaan tot het indienen van een strafklacht wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude.

LEES OOK. “Zelfs door stad betaalde keuken stond niet waar ze moest staan”: onderzoek naar mogelijke fraude met 350.000 euro aan subsidies (+)

Dat laatste omdat El Kaouakibi “heeft ontdekt dat documenten die betrekking hebben op besprekingen van de raad van bestuur op onrechtmatige wijze werden aangepast en/of verwijderd. Ik heb redenen om te geloven dat een ontslagnemend lid van de raad van bestuur hierbij betrokken is”, klinkt het.

El Kaouakibi zou naar eigen zeggen ook het slachtoffer zijn van externe hacking, waarbij een medewerkster van Let’s Go Urban “onrechtmatig geprobeerd heeft om zichzelf toegang te verschaffen tot een heel aantal belangrijke documenten”.

Non-actief bij Open VLD

El Kaouakibi is sinds 2019 Vlaams Parlementslid voor Open VLD, maar die partij probeerde de schade van het schandaal te beperken door haar tijdelijk te weren van het toneel. “Ik wil beklemtonen dat ik vanuit een oprecht engagement in de politiek ben gegaan”, reageert El Kaouakibi op die beslissing. “Inmiddels hebben mijn advocaten reeds met de partijtop gesproken. Ook nam ik zelf contact op met mijn voorzitter.”

LEES OOK. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: “Sihame El Kaouakibi moet dringend uitleg geven aan onze partij”

“Intussen heb ik vernomen dat de kans bestaat dat ik tijdelijk op non-actief word gezet als lid van Open VLD”, klinkt het. “Ik heb begrip voor de maatregel, maar hoop uit de grond van mijn hart dat dit enkel tijdelijk hoeft te zijn. Ik heb vertrouwen in het onderzoek en hoop mijn engagement als jongerencoach, als politica, als Antwerpenaar, zo snel mogelijk te kunnen verderzetten.”

LEES OOK. Affaire-El Kaouakibi wordt affaire-Open VLD: hoe het schandaal heel de liberale partij bedreigt (+)

bekijk ook

Vlaams Parlementslid El Kaouakibi reageert in videoboodschap: “Met verbijstering kennis genomen van lawine aan beschuldigingen, verwijten en verdachtmakingen”

Corrigeer

MEER NIEUWS