Vlaamse Brit Lando Norris begint aan derde seizoen in F1: “Ik heb amper met mijn nieuwe teammaat gesproken”

Vlaamse Brit Lando Norris begint aan derde seizoen in F1: “Ik heb amper met mijn nieuwe teammaat gesproken”

Lando Norris (vooraan) en Daniel Ricciardo vormen dit seizoen het rijdersduo bij McLaren Foto: McLarenF1

Maandagavond werd de nieuwe McLaren MCL35M voorgesteld. De Britse renstal gebruikt dit seizoen een nieuwe Mercedes-motor en heeft met Daniel Ricciardo ook een nieuwe rijder. De 21-jarige Lando Norris bleef wel bij McLaren en begint in 2021 aan zijn derde seizoen in de F1. De Brit met Vlaamse moeder stond ons gisteren in de aanloop naar de teampresentatie graag te woord.

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen. Hoe is het met je, na je besmetting met het Covid-19 virus begin januari?

“Best wel goed eigenlijk. Gelukkig sloeg het virus bij mij niet te hard toe. Verlies van smaak en reuk, die dingen. Ik voelde me wel een paar weken heel moe, uitgeput eigenlijk. Maar ondertussen ben ik wel volledig hersteld. De afzondering was niet makkelijk – ik zat in quarantaine in Dubai, en had zelfs geen raam in mijn kamer – maar ik probeerde wel wat trainingsoefeningen te organiseren, om zo mijn conditie op peil te houden. Dat is me tamelijk goed gelukt, denk ik. Eens ik terug naar Engeland mocht komen, kon ik de draad snel weer oppikken.”

Eind 2019, na je rookieseizoen in de F1, had je een duidelijk afgelijnd idee over wat je in 2020 nog moest verbeteren. Heb je dat nu ook?

“Ik heb vorig jaar wel een dipje gehad, moet ik toegeven. Halverwege het seizoen waren vooral mijn kwalificatiesessies niet echt je dat, en dat was te wijten aan een gebrek aan vertrouwen in de auto. Naarmate een seizoen vordert, evolueert een F1-bolide en dan moet je ook je rijstijl wat aanpassen. Ik wil niet te technisch worden, maar de wijzigingen aan de auto gingen steeds verder weg van de manier waarop ik een auto bestuur. Tegen het eind van het seizoen was dat alweer bijgesteld, maar dat zijn het soort dingen waarmee ikzelf, maar ook mijn ingenieur en het team, nog meer rekening moeten mee houden. In vergelijking met mijn eerste jaar in de F1 waren er vorig seizoen echter veel minder aspecten waarop ik duidelijk nog beter kon. Gelukkig maar. Ik heb me nu al een precies idee gevormd over hoe we de wintertests en de start van het seizoen moeten aanpakken.”

Je hebt met Daniel Ricciardo ook een nieuwe teammaat. Hebben jullie al veel van gedachten kunnen wisselen?

“Neen, eigenlijk niet. Ik heb Daniel deze winter amper gesproken. Dat was ook vorig jaar niet het geval (het is al sinds mei 2020 bekend dat Ricciardo naar McLaren zou overstappen, red.). Een paar keer in een persconferentie, misschien een keer op de grid... dat zal het zowat geweest zijn. In de aanloop van deze teampresentatie hebben we elkaar uiteraard wel een paar keer gezien. Zo hebben de mensen van het team ons samen naar een muziekstudio gestuurd, in een poging om een song op te nemen. Voor de fun natuurlijk, maar dat soort evenementen hebben wel hun belang. Zo kan je de kerel waarmee je een heel seizoen aan de slag gaat wat beter leren kennen. Niet dat ik me daar zorgen over maak. Mijn vorige teammaat Carlos Sainz had ik tot het moment dat we aan onze samenwerking begonnen ook amper gesproken. En dat klikte zowat meteen.”

Vind je het eigenlijk een goede zaak dat je een nieuwe, en heel ervaren, teammaat krijgt?

“Absoluut. Er zijn eigenlijk enkel positieve kanten aan de komst van Daniel. Hij heeft al races gewonnen, is goed in elk aspect van het racen, en voor mij is het een goede zaak dat ik nu ook eens van een andere rijder iets kan opsteken. Iedereen heeft immers een andere aanpak. Door zijn ideeën op te nemen vermijd ik steeds in dezelfde richting, of op dezelfde manier te werken.”

Je teammaat is ook je belangrijkste tegenstander, heet het. Waar denk je dat hij je tot het uiterste kan drijven?

“Een precies antwoord kan ik daar nog niet op geven. Dat zal pas na de wintertests kunnen, vermoed ik. Al heb ik op de data van zijn sessies op de simulator al gemerkt dat hij sommige dingetjes anders aanpakt. Eigenlijk vermoed ik dat hij me op elk vlak zal pushen. Maar wees gerust, dat zal ook in de omgekeerde richting het geval zijn.”

Corrigeer