Rechtszaak tegen Trump voor samenzwering rond aanval Capitool

Rechtszaak tegen Trump voor samenzwering rond aanval Capitool

Foto: AP

Tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump is een civiele rechtszaak aangespannen wegens samenzwering, zo heeft nieuwszender CNN dinsdag gemeld. De voorzitter van een commissie van het Amerikaanse parlement wil een vervolging van de miljardair omdat Trump-aanhangers op 6 januari het parlementsgebouw in Washington, het Capitool, hebben bestormd.

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, Bennie Thompson, wil ook stappen tegen advocaat Rudy Giuliani, die met Trump samenwerkte. De Democraat beschuldigt de twee Republikeinen van samenzwering met de extreemrechtse groepen Proud Boys en Oath Keepers. Die namen deel aan de aanval.

Thompson baseert zich op een wet die is opgesteld na de Amerikaanse Burgeroorlog om geweld en intimidatie door de extreemrechtse Ku Klux Klan te bestrijden. Hij heeft als burger de aanklacht ingediend bij een federale rechtbank. Het is daardoor de eerste civiele procedure tegen de voormalige president in verband met de stormloop op het Capitool, aldus CNN.

De stap komt enkele dagen nadat de Senaat Trump had vrijgesproken van het aanzetten tot een opstand. Mogelijk komen er nu details en bewijzen voor die tijdens het impeachmentproces niet te zien waren, zegt CNN.

Thompson, die voor de staat Mississippi zetelt, wijst op uitlatingen en tweets van Trump in de maanden voor de bestorming om Trump en Giuliani ervan te beschuldigen dat zij hun aanhangers mobiliseerden voor een aanval op het Capitool. Die wilden daarmee voorkomen dat het parlement de overwinning van Trump-rivaal Joe Biden zou bevestigen.

De nauwelijks gebruikte wet maakt stappen van burgers mogelijk tegen mensen die “geweld, intimidatie of bedreiging” gebruiken om te voorkomen dat iemand zijn ambt kan uitoefenen.

Een adviseur van Trump reageerde meteen op de nieuwe aanklacht. Volgens hem heeft de oud-president zich niet schuldig gemaakt aan het aanzetten tot geweld of aan samenzwering om daarmee geweld aan te wakkeren.

Corrigeer

MEER NIEUWS