Eerste versoepelingen in de woonzorgcentra bij voldoende hoge vaccinatiegraad

Eerste versoepelingen in de woonzorgcentra bij voldoende hoge vaccinatiegraad

Foto: credit

Woonzorgcentra waar 90 procent van de bewoners en 70 procent van het personeel gevaccineerd is met twee dosissen en waar die tweede dosis al 10 dagen geleden is gebeurd, kunnen voorzichtig meer contacten mogelijk maken tussen bewoners onderling en met bezoekers. Dit werd er beslist.

Goed nieuws voor de woon-zorgcentra. De Vlaamse taskforce zorg boog zich om 16 uur over de aanbevelingen van de GEMS, het officiële adviesorgaan van de overheid en volgt die nu. In de woon-zorgcentra waar 90 procent van de bewoners en 70 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is, kan er versoepeld worden op dag 10 na het toedienen van de tweede dosis.


De belangrijkste versoepeling komt er voor de bezoekregeling. De GEMS raadt aan om het bezoekersaantal op te trekken tot twee vaste contacten per bewoner. Elke twee weken zou die bewoner een ander bezoekersduo mogen kiezen. Buiten de muren van het woon-zorgcentrum mogen bewoners binnenkort wellicht afspreken in losse groepjes van vier, naar analogie met de regeling die in de hele samenleving telt. 


Eexterne dienstenaanbieders in het woonzorgcentrum zoals kappers en niet-medische contactberoepen, volgen de regels die het Overlegcomité daarvoor vastlegt. Voorafgaande testing wordt sterk aangeraden. Externe animatoren zijn niet welkom.
Die versoepeling geeft toch wat ademruimte voor de rusthuisbewoners, want tot nog toe mochten ze slechts één vast knuffelcontact hebben, aangevuld met een dierbare die te allen tijde op afstand moest blijven.


Daarnaast komt er ook een versoepeling voor het leven binnen de rusthuismuren. De verschillende afdelingen van een woon-zorgcentrum zouden geen aparte bubbels meer moeten vormen. Goed nieuws dus voor de Bingo-avonden. Al blijven andere strenge veiligheidsvoorschriften uiteraard wel gelden.


Behoedzaam blijven


Minister Wouter Beke is tevreden over deze eerste stap. “De vaccinatiegraad is in onze woonzorgcentra zeer goed. We zien ook dat de besmettingen in de woonzorgcentra en de grote uitbraken dalen. Dat maakt ook dat we de bezoekregeling stapsgewijs kunnen versoepelen. Maar we zullen uiteraard ook voorzichtig moeten blijven. In de woonzorgcentra zijn veel mensen gevaccineerd, maar in onze samenleving nog niet.”


Margot Cloet, topvrouw van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, reageert positie. “Dit voorstel is waar we zelf naartoe wilden werken. Ikzelf wil ook dat er stilletjes aan versoepeld wordt. Voor de bezoekregeling, maar ook voor de activiteiten in gemeenschappelijke ruimtes. Al zullen we in het begin heel behoedzaam moeten blijven. We moeten op de voet volgen welk effect de versoepelingen zullen hebben.”  

Corrigeer

MEER NIEUWS