Facebook bant nieuws in Australië: “Autoritair”

Facebook bant nieuws in Australië: “Autoritair”

Foto: AP

Australische gebruikers van Facebook en Instagram kunnen voortaan geen nieuws meer zien of delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had daar eerder al mee gedreigd, maar vanwege een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven, wordt dat ook echt doorgevoerd. Ook de pagina’s van onder meer de reddingsdiensten, de nationale weerdienst, de gezondheidsdepartementen van meerdere staten en parlementsleden zijn leeggemaakt.

De Australische regering heeft het wetsvoorstel deze week naar het parlement gestuurd, dat het naar verwachting zal aannemen. Facebook heeft lang geprobeerd de Australische politiek op andere gedachten te brengen. Het stelt nu dat het wetsvoorstel totaal geen begrip toont “voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen”.

Lege pagina’s

Voortaan kunnen Australische gebruikers geen nieuws meer zien op Facebook, noch artikels delen, van zowel lokale als internationale media. Wie in Australië naar de Facebookpagina’s van Australische kranten en tv-zenders, maar ook internationale media zoals pakweg CNN, Fox News of The Guardian gaat, krijgt een lege pagina te zien. Voorlopig zijn de posts van Belgische media er wel nog zichtbaar.

Facebook bant nieuws in Australië: “Autoritair”

De beslissing van Facebook blijkt ook gevolgen te hebben voor verschillende pagina’s van openbare diensten, zoals de nationale weerdienst of de reddingsdiensten, en andere organisaties.

De Facebookpagina’s van overheidsdiensten die de bevolking inlichten over bosbranden, aankomende cyclonen of de laatste corona-evoluties in sommige staten werkten door de beperking niet langer.

Behalve overheidsdiensten zijn ook de pagina’s van sommige kleine bedrijven, vakbonden, ngo’s die opkomen voor het milieu of de bescherming van daklozen en vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld gedeactiveerd, naast die van sommige parlementsleden. Ook Facebooks eigen pagina is leeg gemaakt voor Australische gebruikers. Net als de pagina’s van sommige voetbalclubs, zoals Manchester United: ook die verschijnen leeg in Australië. Satirische sites zijn eveneens getroffen.

Facebook liet weten dat het de geblokkeerde pagina’s van politie en brandweer zou herstellen; na enkele uren waren meerdere pagina’s – waaronder satirische – inderdaad weer beschikbaar terwijl sommige ministers bijvoorbeeld wel nog offline waren. Het bedrijf laat nog weten dat het niet de bedoeling had overheidspagina’s af te sluiten. “De wet voorziet geen duidelijke richtlijn over de definitie van ‘nieuwscontent’, en daarom hebben we een brede definitie gebruikt om het wetsvoorstel te respecteren”

Facebook bant nieuws in Australië: “Autoritair”

Regering noemt beperkingen “autoritair”

De beperkingen die Facebook oplegt aan zijn gebruikers in Australië en waarmee het vergelding neemt voor een wetsvoorstel zijn “autoritair”, zegt de regering in Canberra.

“Facebook heeft ongelijk”, meent minister van Financiën Josh Frydenberg. “De maatregelen die het neemt zijn onnodig, autoritair en zullen de reputatie van Facebook hier in Australië schaden.” De regering was niet gewaarschuwd door Facebook over wat eraan zat te komen, zei Frydenberg nog. Canberra blijft alvast achter het wetsvoorstel staan.

Frydenberg verklaarde eerder dat hij donderdagochtend lokale tijd een “constructieve discussie” had met de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg. “Hij wierp een aantal resterende problemen op met de ‘news media bargaining code’ van de overheid en we kwamen overeen om ons gesprek voort te zetten om een weg vooruit te proberen te vinden.”

Volgens de Australische regering is de voorgestelde regeling in het algemeen belang en ging er 18 maanden onderzoek aan vooraf. De wet zou zorgen voor een duurzamere mediasector. “Wij gaan niet in op dwang en dreigementen, waar ze ook vandaan komen”, zei Frydenberg.

Google betaalt wel

Google heeft anders gereageerd op de nieuwe Australische regelgeving, door volgens Amerikaanse media voor tientallen miljoenen dollars deals te sluiten met mediabedrijven voor een eigen nieuwsplatform. Facebook heeft iets soortgelijks geprobeerd, maar zegt dat de wet te veel obstakels opwerpt. Facebook wijst er voorts op dat het maar weinig verdient met nieuws dat op het netwerk wordt gepost, en dat media er – in tegenstelling tot op Google – vrijwillig voor kiezen nieuws via het platform te delen.

Critici beklagen dat onbetrouwbare bronnen of complotdenkers nu wel een stem krijgen op Facebook, terwijl het nieuws van gerespecteerde media er afwezig is. Volgens een studie van de universiteit van Canberra in 2020, gebruikt 39 procent van de Australiërs Facebook als een bron voor nieuws. De cijfers liggen bij jongeren hoger. Volgens lokale media heeft Facebook in Australië tussen de 16 en 18 miljoen gebruikers, op in totaal 25 miljoen Australiërs.

Europa

In januari werden Google en Franse uitgevers het eens over een regeling waarin Google nieuwsmedia betaalt in ruil voor het recht om kopij online aan te bieden. Dat was de eerste deal van die soort in Europa.

Facebook bant nieuws in Australië: “Autoritair”
Facebook bant nieuws in Australië: “Autoritair”
Corrigeer

MEER NIEUWS