Mysterie opgelost: Drongenaar vindt familie van liefdesbrief uit 1945

Jean-marie Suttels met de bewuste liefdesbrief 

Jean-marie Suttels met de bewuste liefdesbrief ©  fvv

Drongen / Sint-Amandsberg -

Het mysterie van de liefdesbrief die Drongen in de ban hield, is opgelost. Jean-marie Suttels had de oude brief in handen gekregen en vorige week een oproep gedaan om de nabestaanden van ‘Flore’ Neukens, de schrijver van de brief, en zijn geliefde Edith Uyttendaele te vinden.

Fien Lakiere

Drongen is al de hele week in de ban van een romantische liefdesbrief uit 1945. Oud-militair Jean-marie Suttels (sic, 69) kreeg de brief in zijn bezit via de postzegelclub. “Ik volg alles wat met het leger en de rijkswacht te maken heeft. De brief is geadresseerd aan de rijkswacht van Drongen en werd daarom aan mij bezorgd. Toen ik hem begon te lezen, bleek het een liefdesbrief te zijn.”

Flore Neukens schrijft eind oktober 1945 vanuit Engeland naar zijn ‘allerliefste meisje’ Edith Uyttendaele. Hij vertelt dat ze tijdens de overtocht met hun schip in een storm zijn terechtgekomen, dat hij Londen heeft bezocht en dat hij er bepaalde cursussen moet volgen. Afsluiten doet hij met “Mijn lief toekomstig vrouwtje, duizend kussen en droom zoet van mij”. (lees verder onder de foto)

De liefdesbrief uit 1945 was geadresseerd aan de rijkswacht van Drongen.  

De liefdesbrief uit 1945 was geadresseerd aan de rijkswacht van Drongen.  ©  fvv

76 jaar later

“Ik hoopte de kinderen of kleinkinderen van die mensen op te sporen”, zegt Suttels. “Uit nieuwsgierigheid naar hoe het verder met hen is gelopen en of ze inderdaad zijn getrouwd, maar ook om de brief terug te bezorgen.” Met de hulp van de heemkundige kring van Drongen en via kennissen van de familie is nu duidelijk hoe het Florimond ‘Flore’ Neukens en Edith Uyttendaele na de brief is vergaan.

Ze zijn wel degelijk getrouwd en kregen samen een dochter en een zoon. Het hele gezin is helaas al overleden. Er waren geen kleinkinderen, maar er is wel nog een achterneef die Florimond en Edith nog heeft gekend: Adrien Neukens uit Sint-Amandsberg.

De laatste Neukens

“Florimond heeft mij lang geleden nog leren zwemmen”, vertelt Adrien Neukens (79). “Hij was een goede zwemmer en ging vaak schaatsen op de Leie zodra het mogelijk was. Hij is altijd bij de Gentse politie geweest en woonde met zijn gezin op de Brugse Poort.”

In 2015 kwamen vader Flore en zijn dochter Carine echter om bij een woningbrand. Moeder Edith was toen al jaren overleden. Wat met hun zoon Alain is gebeurd, is niet duidelijk. “Ik was heel verbaasd toen ze mij via via contacteerden over de brief. Het is een heel verhaal”, zegt Neukens.

Jean-marie Suttels is blij met de afloop. “Ik heb al contact opgenomen met ‘de laatste Neukens’ en ga hem de brief zeker bezorgen.”

 

 ©  IF

 

 ©  IF

 

 ©  IF

 

 ©  IF

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video