Corona-uitbraak bij Club Brugge kan play-offs op de helling zetten, blauw-zwart werd ‘gegijzeld’ in Oekraïens hotel

Corona-uitbraak bij Club Brugge kan play-offs op de helling zetten, blauw-zwart werd ‘gegijzeld’ in Oekraïens hotel

Foto: Vincent Van Doornick / Isosport

Na een memorabele trip naar Oekraïne ondergaan de spelers van Club Brugge vandaag een nieuwe coronatest. Mats Rits werd in Kiev “ontmaskerd” als vijfde positieve geval, al zijn er twijfels of hij wel echt positief is. Indien er vandaag twee bijkomende slachtoffers vallen, kan Club zijn wedstrijd van maandag tegen OHL uitstellen. Theoretisch komt dan ook de start van de play-offs in gevaar.

Een verhaal om aan de kleinkinderen te vertrekken. Dat wordt de trip bij -15 naar Oekraïne later voor de spelers van Club Brugge. En zeker voor Mats Rits. De middenvelder werd bij een onaangekondigde controle van de Oekraïense overheid positief getest op corona. Terwijl de wedstrijd in Kiev (1-1) bezig was, vloog hij in een klein medisch toestel weer naar huis.

Club werd woensdag bij aankomst in Kiev verrast door de bijkomende testronde van de Oekraïense regering. Terwijl spelers en staf incheckten in het Hyatt Regency-hotel, probeerde Club Brugge met hulp van de Belgische ambassade onder de testing uit te komen. Niet omdat het geen zicht wil krijgen op de besmette gevallen in de kern, wel omdat blauw-zwart vermoedde dat er sprake kon zijn van fraude. Het zou wel eens de bedoeling kunnen zijn het team psychologisch en sportief te verzwakken in aanloop naar het dubbele duel tegen Dinamo Kiev.

Gegijzeld in het hotel

Om druk te zetten op de UEFA liet Club weten onder voorbehoud te willen spelen. Blauw-zwart had in België al een UEFA-testronde ondergaan en een tweede testing staat niet in het officiële coronadraaiboek. Maar de Oekraïense gezondheidsambtenaren hielden voet bij stuk en een groot deel van woensdag zat de ploeg en de staf “gegijzeld” in zijn hotel. Ondertussen probeerde de Belgische ambassade, gesteund door het kabinet van premier Alexander De Croo, op de Oekraïeners in te praten.

Corona-uitbraak bij Club Brugge kan play-offs op de helling zetten, blauw-zwart werd ‘gegijzeld’ in Oekraïens hotel
Foto: BELGA

Na urenlange onderhandelingen kreeg Club Brugge via de ambassade het signaal dat de tests niet meer hoefden. Maar de ambtenaar die de beslissing op papier moest zetten “kon plots niet meer worden bereikt”. Bij de gezondheidsinspecteurs en de UEFA-afgevaardigden sloeg de stress toe. Club moest ’s avonds trainen in het NSK Olimpiejsky en had nog altijd geen toelating het hotel te verlaten.

Uiteindelijk stemde Club toch toe een test te laten afleggen indien die werd afgenomen door een officieel UEFA-laboratorium. Terwijl de stalen werden opgestuurd, trainde Club voltallig in de Oekraïense vrieskou. Pas woensdagavond laat kwam het bericht dat Mats Rits positief testte.

Valspositief?

De middenvelder hoefde geen quarantaine in Oekraïne uit te zitten, maar werd medisch gerepatrieerd. Dat gebeurde donderdag om 17 uur met een aparte vlucht, tijdens de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Vandaag wordt Rits samen met de andere spelers van Club Brugge opnieuw gecontroleerd bij de wekelijkse testing voor de Jupiler Pro League. Club sluit niet uit dat Rits valspositief testte in Kiev. Eerder bleken er bij UEFA-tests al vaker valspositieve resultaten uit de bus te komen.

Corona-uitbraak bij Club Brugge kan play-offs op de helling zetten, blauw-zwart werd ‘gegijzeld’ in Oekraïens hotel
Foto: AFP

Als Rits vandaag negatief test, kan hij maandag gewoon spelen tegen OHL. Maar als zijn positieve test bevestigd wordt, kan dat erop wijzen dat het virus nog steeds rondgaat op Club. En is de kans reëel dat er na Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Hans Vanaken en Noa Lang weer nieuwe slachtoffers zijn gevallen. Als er in totaal zeven spelers besmet zijn, heeft Club het recht om de wedstrijd tegen OHL uit te stellen.

En dan heeft mogelijk ook de kalendermaker een probleem. Als Club doorstoot tot de kwartfinales van de Europa League – Dinamo Kiev uitschakelen en dan nog een ronde overleven – én als het Standard wipt in de kwartfinales van de Beker van België, is er geen ruimte meer in het huidige schema. Een logische oplossing zou dan zijn te snijden in de play-offs. Voor Club Brugge, grote tegenstander van de nacompetitie, zou het geen groot verlies zijn.

Club is niet verplicht de wedstrijd tegen OHL uit te stellen, maar zal ongetwijfeld gebruik maken van dat recht gezien het met Hans Vanaken, Noa Lang en mogelijk ook Mats Rits drie sleutelspelers ontbreekt. Dat de kalender in de knoop ligt is niet de verantwoordelijkheid van Club, maar van de voorstanders van de play-offs, is te horen in de wandelgangen.

Corrigeer