‘Nieuwkomers’ grijpen kans voor Tornados en Cheetahs op BK indoor: Alexander Doom wint de 400m, Hanne Maudens is derde

‘Nieuwkomers’ grijpen kans voor Tornados en Cheetahs op BK indoor: Alexander Doom wint de 400m, Hanne Maudens is derde

Alexander Doom(l.), Belgisch kampioen 400m indoor. Foto: BELGA

Alexander Doom, de nieuwe Belgische kampioen in zaal 400m en totnogtoe geen gevestigde waarde bij de 4x400m, mag mee naar het EK indoor met de Belgian Tornados. Bij de Cheetahs klopt nieuwkomer Hanne Maudens stevig op de deur.

LEES OOK (+).Wordt pikorde bij Tornados dooreengeschud? Alexander Doom klopt op de deur voor EK zaalatletiek: “Lijkt mij logisch dat de snelsten mee mogen”

Het BK indoor leverde én een Belgische titel en een persoonlijk record op voor Alexander Doom (47.00), die zo zijn vorm als snelste Belg op 400m dit indoorseizoen bevestigde. Het levert hem ook een plaats bij de Belgian Tornados op voor het EK indoor over twee weken in Torun.

Wie mag er nog mee? Kevin en Jonathan Borlée, die dit seizoen nog niet liepen, zijn sowieso incontournable. Estafettecoach Jacques Borlée: “Het hoofddoel zijn de Spelen van Tokio. Maar we gaan ook naar het EK indoor om een medaille te pakken, niet om als idioten over te komen. Behalve Kevin en Jonathan zal Alexander zeker in de ploeg zitten. Jonathan Sacoor is niet inzetbaar, want hij moet met zijn universiteitsploeg in Amerika aan de slag.”

Resten nog twee plaatsen. Jacques Borlée: “We moeten ook zien waar we staan voor de Spelen.” Waarmee hij wil zeggen: Dylan Borlée zal zo goed als zeker meegaan, en Julien Watrin (die niet liep) of Robin Vanderbemden (Belgisch kampioen 200m) – zij zaten al vaker in de selectie voor grote kampioenschappen. Christian Iguacel (47.16), tweede op het BK indoor op 400m, valt waarschijnlijk uit de boot. Ook al ontgoochelde Dylan Borlée (48.64) dit indoorseizoen. Hij zei onomwonden dat “Alexander zijn plaats meer verdient dan hij. Ik raak niet in mijn ritme.” Jacques Borlée: “In die twee weken kan er nog worden bijgeschaafd.”

Volgend weekend komt het vijftal bij elkaar voor een test en om de aflossingen te oefenen.

Carole Bam, coach van de Cheetahs, heeft grotere selectieproblemen, met veel meer meiden die aan elkaar gewaagd zijn. Cynthia Bolingo (52.72) is een certitude, die zich op het BK voor de individuele 400m kwalificeerde maar nog niet weet of ze daaraan deelneemt en zo mogelijk de kansen op iets moois voor de 4x400m vermindert. Camille Laus (53.27) is evenzeer een zekerheid, ook al is ze diep ontgoocheld omdat ze zich niet individueel kon plaatsen maar wel na Bolingo de snelste is. Daarna komen heel wat 400-meterloopsters in aanmerking. En zeker Hanne Maudens (53.52), de zevenkampster die zich met succes omschoolde tot 400-meterloopsters en op het BK derde. Bam: “Dit brengt mij in de ‘merde’, het ligt dicht bij elkaar.” Ten laatste dinsdag moet ze beslissen. Maudens: “Ik ben omgeschakeld naar 400m om in de ploeg te geraken. Stel dat er geen 4x400m bestond, zou ik ook 400m lopen. Maar nu hoop ik wel dat ik erbij ben. Dit zou wel mooi zijn. Al hoop ik dat we nog aflossingen oefenen, want dat is lang geleden.”

Nog drie EK-gangers

Behalve Bolingo doken ook 800-meterloopster Renée Eykens (2.02.24) en John Heymans (7.51.71 op 3.000m) onder de EK-limiet. Elise Vanderelst pakte een ticket op 800m (2.02.50) maar zij ging sowieso al op 1.500m, waarop ze medailleoutsider is. Hoogspringster Merel Maes en hordesprintster Eline Berings mogen hopen. Polsstokspringster Fanny Smets sprong een Belgisch record (4,53m), de limiet bedraagt 4,61m).

LEES OOK. Eline Berings strandt in BK atletiek op twee honderdsten van EK-limiet, hoogspringers maken indruk

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.