Dries Van Langenhove negeert reisverbod voor extreemrechtse betoging in Parijs

Video: Reuters

Dries Van Langenhove is naar Parijs afgereisd om mee te betogen tegen de ontbinding van de extreemrechtse beweging ‘Génération identitaire’. Ook andere leden van Schild & Vrienden zouden aanwezig geweest zijn op het protest in Parijs.

Enkele honderden leden en sympathisanten van Génération Identitaire waren zaterdagmiddag op de place Denfert-Rochereau in Parijs bijeengekomen om te protesteren tegen de Franse regering. Die bekijkt of het de uiterst-rechtse jongerenbeweging kan laten ontbinden, na enkele fel bekritiseerde acties.

Op beelden is te zien hoe achter een groot spandoek met daarop de boodschap ‘On ne dissout pas une génération’ (men ontbindt geen generatie) ook enkele jongeren met kledij van het Belgische Schild&Vrienden meelopen met de betoging. Onder hen ook Kamerlid Dries Van Langenhove. Op sommige van de foto’s is hij te zien zonder mondmasker.

Van Langenhove geeft tegenover De Morgen toe dat hij aanwezig was op de betoging, maar vindt niet dat hij het verbod op niet-essentiële reizen daarmee overtreden heeft. “De Franse regering wil de nationalistische jeugd het zwijgen opleggen. Ik heb zelden een reis gemaakt die dermate essentieel was.” Van Langenhove zegt dat hij in quarantaine zal gaan als hij symptomen van Covid-19 vertoont.

In mei van vorig jaar werd Van Langenhove nog op heterdaad betrapt door de politie op een lockdownfeest.

Reactie Van Grieken

Vanochtend reageerde VB-voorzitter Tom Van Grieken met enkele tweets over de uitstap van zijn partijlid. “Je mag je niet meer verenigen, zoals je wil”, schreef hij onder andere. “De censuur neemt toe, maar de vierde macht slaapt.”

Dries Van Langenhove negeert reisverbod voor extreemrechtse betoging in Parijs
Ook hier is Van Langenhove te zien Foto: EPA-EFE
Corrigeer

MEER NIEUWS