Coronavirus flakkert weer op in Gent, maar voor bewoners van serviceflats is er wel goed nieuws

Coronavirus flakkert weer op in Gent, maar voor bewoners van serviceflats is er wel goed nieuws

Foto: fvv

Gent -

Het coronavirus flakkert opnieuw op in Gent. De recentste besmettingscijfers zitten opnieuw op het niveau van het begin van de tweede coronagolf. De vaccinatiecampagne kruipt ondertussen traag verder, al is er hoopvol nieuws voor oudere Gentenaars.

Eerst het hoopvolle nieuws: als alles goed gaat, rondt Gent deze week een belangrijke eerste kaap van de enorme vaccinatiecampagne af. Nu vrijdag, 26 februari, krijgen de laatste bewoners en personeelsleden van de 28 woon-zorgcentra in Gent hun tweede vaccin. De kwetsbaarsten zijn beschermd, toch een mijlpaal.

Voor de rest van de stad is het nieuws minder rooskleurig: het coronavirus is aan een nieuwe opflakkering bezig. Het zevendaagse gemiddelde van het aantal besmettingen onder Gentenaars is op dit moment even hoog als in oktober en november. Dat was net voor en na de tweede golf.

Oost-Vlaanderen

Ook andere Oost-Vlaamse gemeenten zien een stevige piek, onder meer Dendermonde, Sint-Niklaas, Aalst, Ninove, Geraardsbergen en Lokeren. Oost-Vlaanderen zag vorige week van alle Belgische provincies het grootste verschil in besmettingen (+14 procent met een week eerder), tonen cijfers van Sciensano. (lees verder onder de grafiek)

Coronavirus flakkert weer op in Gent, maar voor bewoners van serviceflats is er wel goed nieuws

Een duidelijke verklaring is er niet: het aantal testen ligt alvast in dezelfde lijn. De cijfers van de jongste vijf dagen in Gent zijn weinig hoopvol: elke dag bijna of meer dan honderd besmettingen en een positiviteitsratio (aantal positieven per honderd tests) van bijna tien procent. Of het om een van de golven van het virus gaat, of het begin van een nieuwe alarmfase, is afwachten.

De vaccinatiecampagne in Gent is vrijdag gestart, maar er kwamen nog maar 300 mensen aan de beurt. Dinsdag staan nog eens 500 frontmedewerkers gepland. Voor de 65-plussers in Gent, de eerstvolgende groep die aan de beurt komt, blijft het wachten op meer vaccins.

Assistentiewoningen

Donderdag kreeg Gent wel groen licht van Vlaanderen om de vele honderden bewoners van assistentiewoningen (serviceflats) in hun eigen woningen te vaccineren. De vaak oudere bewoners hadden nog geen duidelijkheid en vreesden naar het vaccinatiecentrum in Flanders Expo te moeten.

“We hebben erop aangedrongen om dat ter plaatse te kunnen doen, zodat de bewoners zich niet hoeven te verplaatsen”, zegt Rudy Coddens (SP.A), schepen van Gezondheid. “In de loop van maart zullen we met mobiele teams langskomen, elke groep van assistentiewoningen om de beurt. Er zal een schema worden opgesteld, zodat bewoners weten wanneer de teams langskomen.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN