Daft Punk stopt ermee na 28 jaar: fans waren blij met eerste video in meer dan vijf jaar, maar die kondigt einde aan

Daft Punk stopt ermee na 28 jaar: fans waren blij met eerste video in meer dan vijf jaar, maar die kondigt einde aan

Daft Punk stopt ermee na 28 jaar Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Fans waren aanvankelijk blij toen Daft Punk na meer dan vijf jaar met een nieuwe video kwam. Nu blijkt ‘Epilogue’ het einde aan te kondigen van het Parijse elektronische duo. 28 jaar na de oprichting, en de eerste optredens met vuilniszakken over het hoofd, gooien ze de handdoek.

Manager Kathryn Frazier bevestigde het nieuws aan muziekmagazine Pitchfork, maar gaf verder geen reden voor de split. Ze deed dat nadat de nieuwe video Epilogue vandaag op het Youtube-kanaal van de band was verschenen, waardoor fans meteen begonnen te hopen op nieuwe muziek. De beelden waren echter opgevist uit hun film Electroma (2006), waarin twee robots afscheid nemen in de woestijn en één ervan wegwandelt nadat een zelfvernietigingsknop werd indrukt. Daft Punk: 1993 - 2021, het kondigt geen nieuw album aan, maar dus wel het einde van de groep.

Arsenaal aan hits

De band had de afgelopen decennia talloze hits, denk aan Da funk, One more time of Harder, better, faster, stronger. Bij het jongere publiek zijn ze vooral bekend voor Get lucky, een samenwerking met Nile Rodgers en Pharrell Williams die twee Grammy’s opleverde. Al sinds hun debuut Homework (1997), die twee miljoen keer over de toonbank ging, brengt de band vernieuwende muziek. Het duo klom op tot een van de bekendste namen in de Franse elektronische muziek, met invloed in het house- en dancegenre.

Daft Punk stond in 2006 nog op Pukkelpop, maar sinds hun laatste album Random access memories (2013), dat in alle internationale hitlijsten meteen nummer 1 bereikte, bleef het relatief stil rond het duo. In 2016 was er wel nog de samenwerking met The Weeknd voor het album Starboy. Daft Punk deed toen mee op I feel it coming en de titeltrack.

Mysterieuze robothelmen

Maar de band staat niet alleen bekend om zijn vele hits, ook de robotpakken waarmee Guy-Manuel de Homem-Christo (47) en Thomas Bangalter (46) telkens op het podium verschenen, zijn legendarisch. Destijds stonden de twee nog met vuilniszakken over hun hoofd op het podium, maar nu staan ze bekend om een van de meest herkenbare outfits in de muziekwereld.

De robothelmen werden altijd gezien als een manier om hun identiteit geheim te houden, maar Thomas Bangalter, de meer spraakzame helft van de groep, beschreef het in 2013 bij Rolling Stone als “science-fiction glam om de lijn tussen fictie en non-fictie dunner te maken”. “We creëren fictieve personen in de echte wereld”, zei hij toen. Maar nu zeggen hun fictieve personages de wereld dus vaarwel.

Daft Punk stopt ermee na 28 jaar: fans waren blij met eerste video in meer dan vijf jaar, maar die kondigt einde aan
Corrigeer

MEER NIEUWS