Vriend overleden Jana (18) verdacht van slagen en verwondingen met dood tot gevolg

Vriend overleden Jana (18) verdacht van slagen en verwondingen met dood tot gevolg

Foto: Google Maps / IF

Gent -

De vriend (20) van Jana V.D.W. (18) die zondag overleed in Kasterbant is door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van schuldig verzuim en slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Dat laat het parket van Oost-Vlaanderen weten. “We willen een antwoord krijgen op wat er zondag gebeurd is”, klinkt het bij haar familie.

A.V.E. (20) verwittigde zondagochtend de politie dat hij het levenloze lichaam van zijn vriendin had aangetroffen in hun appartement. “Ze was helemaal koud”, zo zou hij de agenten verteld hebben nadat hij eerst zijn moeder had verwittigd. De vriend werd meegenomen voor verhoor en werd daarop gearresteerd. “De man werd maandag voorgeleid en is daarop aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen met de dood tot gevolg en schuldig verzuim”, zegt het parket. Volgens het parket hadden zowel slachtoffer als dader drugs gebruikt.

Moeilijke jeugd

Het koppeltje was ongeveer een jaar samen. Beiden waren werkloos, hij volgde nu les om in een grootkeuken aan de slag te kunnen. Van Jana V.D.W is geweten dat ze een moeilijke jeugd gehad heeft. Ze werd grootgebracht door haar opa, die enkele jaren geleden gestorven is. “De scheiding van haar ouders had een grote impact op haar”, zegt een vriendin. “Ze was vaak bij haar opa en toen die drie jaar geleden overleed, zat ze heel diep. Hij was haar grote held.”

“Jana was gesloten en timide, maar als je haar beter leerde kennen, zou ze alles voor je doen”, zegt een vriendin. “Vanaf het begin van de relatie begon het contact met mij te verminderen. Dat verbrak volledig toen ze stopte met school. Ze was nog maar enkel samen met A.” Haar familie laat weten dat ze enorm veranderd was sinds ze A. had leren kennen. Zowel met familie als vrienden verminderde het contact. “Ze begon te spijbelen en te roken. De voorbije periode viel ze zeker zo’n twintig kilogram af. Toen haar papa haar moest identificeren herkende hij ze amper”, zegt haar stiefzus.

“Haar vriend kenden we niet, doordat ze een koppel zijn geworden in corona. We hebben hem daardoor nooit gezien”, zegt haar stiefzus. “We kunnen ook niet geloven dat Jana drugs gebruikte.” Het meisje zou in de weken voor haar dood ook opvallende blauwe plekken gehad hebben én ze zou aan een vriendin verteld hebben dat ze slagen had gehad van haar vriend.

“Willen antwoorden”

“Ze hebben hun moeilijke momenten gehad maar ze zagen mekaar heel graag”, zegt de zus van A. Of beiden verslaafd waren aan drugs? De zus van A. dacht dat dat van de baan was. “Ze rookten nog wel cannabis, maar dat was alles”. Toch lijkt het erop dat Jana omkwam na een overdosis. “Ze heeft de nacht van de feiten nog naar onze familie ge-sms’t dat alles oké was. De avond voor de feiten had A. bij een vriend doorgebracht. We weten nog altijd niet wat er precies gebeurd is.”

Het verdere onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden van Jana loopt. A. moet vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Daar wordt beslist over zijn verdere aanhouding. “Als familie zitten we met veel vragen, die we voorlopig nog niet beantwoord zien. We leven in onzekerheid en dat knaagt. We willen een antwoord krijgen op wat er zondag gebeurd is”, zegt de stiefzus van Jana.

LEES OOK: Parket onderzoekt verdacht overlijden 18-jarige vrouw in Gent, vriend opgepakt

Corrigeer

MEER NIEUWS