Beke verontwaardigd over nieuwe vertraging bij AstraZeneca, vaccinaties van 65-plussers uitgesteld

Geneesmiddelenproducent AstraZeneca levert deze week slechts 88.800 vaccins in België, in plaats van de voorziene 114.716. De levering van 3 maart is zelfs verlaagd van 90.161 tot 21.600. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is misnoegd en stelt de planning bij: vaccineren 65-plussers wordt noodgedwongen uitgesteld.

In een kort persbericht bevestigt AstraZeneca dinsdag dat het alles in het werk stelt om zijn engagement na te komen om tegen 21 maart meer dan 1 miljoen doses van zijn vaccin aan België te leveren. De Brits-Zweedse farmaceut benadrukt dat er “afwijkingen in het leveringsschema kunnen voorkomen” door het specifieke productieproces. Bovendien onderstreept het bedrijf geen marge in de stock achter te houden “aangezien elke geproduceerde dosis meteen beschikbaar wordt gemaakt”.

In het Vlaams parlement meldde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag dat AstraZeneca de komende weken andermaal minder vaccins zal leveren dan oorspronkelijk gecommuniceerd. Deze week gaat het om 88.800 vaccins ten opzichte van de oorspronkelijke 114.716. Op 7 maart zou het bedrijf dat goed maken met een extra grote hoeveelheid.

De farmaceut benadrukt dat vaccins biologische geneesmiddelen zijn, die met behulp van levende organismen worden geproduceerd en waarvan het productieproces voortdurend moet worden geoptimaliseerd. Daarbij dient het bedrijf, naar eigen zeggen, met meer dan duizend verschillende parameters rekening te houden. “Omwille van die redenen kunnen afwijkingen in de leveringen ontstaan”, klink het.

Bovendien benadrukt AstraZeneca dat elke geproduceerde dosis meteen beschikbaar wordt gesteld, waardoor er geen stock op overschot is. “We staan in nauw contact met de taskforce vaccinatie om de Belgische overheid op regelmatige tijdstippen de meest recente informatie mee te delen”, besluit het bedrijf.

Geen stabiliteit

Vlaams minister Beke heeft het over “een gigantisch probleem”. Er is geen stabiliteit. Het zijn enkel correcties naar beneden, aldus Beke.

Pfizer blijft wel volgens schema leveren. Moderna zou normaal hebben geleverd op 15 februari, maar dat werd al eens uitgesteld tot 22 februari. Het bedrijf zou nu op 25 februari 26.100 vaccins leveren.

De minister begrijpt naar eigen zeggen niet dat Europa geen vuist maakt tegen de producenten.

Rekening houdend met de laatste informatie rond de bevoorrading, zal de vaccinatie van de brede bevolking in de week van 22 of die van 29 maart opstarten. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke dinsdag in het Vlaams Parlement.

Het gaat in eerste instantie om ouderen in assistentiewoningen. Pas ten vroegste einde maart zullen andere 65-plussers worden uitgenodigd.

Volgens de laatste cijfers is op dit moment 4,75 procent van de meerderjarigen gevaccineerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS