Twee extra coronabesmettingen bij Club Brugge: nu testen ook De Ketelaere en Mignolet positief

Twee extra coronabesmettingen bij Club Brugge: nu testen ook De Ketelaere en Mignolet positief

Foto: BELGAIMAGE

Gisterochtend kregen alle beschikbare Club Brugge-spelers en de technische staf opnieuw een wisser in de neus in opdracht van de UEFA. Daaruit bleek dat er twee extra coronabesmettingen zijn vastgesteld bij blauw-zwart: Charles De Ketelaere en Simon Mignolet.

De doelman van Club testte zo voor een tweede keer positief op corona. Mignolet en De Ketelaere zullen nog wel een hertest ondergaan voor de terugwedstrijd in de Europa League tegen Dinamo Kiev van nu donderdag.

Ondertussen blijven ze bij Club Brugge rustig: in het verleden bleken al meerdere spelers vals positief voor een Europese match. Deze namiddag worden Mignolet en De Ketelaere beiden aan een nieuwe test onderworpen, die dan volledige duidelijkheid moet brengen. Zo kon Simon Deli in november tegen Dortmund alsnog aantreden nadat hij de dag voor de match positief testte.

“Uit de UEFA Covid-test van gisterenvoormiddag kwamen twee positieve gevallen”, stelt de club. “Simon Mignolet en Charles De Ketelaere. Beiden hebben geen symptomen en bleken in het verleden bij de UEFA Covid-testing vals positief. Simon en Charles testten afgelopen vrijdag/zaterdag ook nog negatief bij de Pro League testing. Daarom zal er deze middag een nieuwe test worden afgenomen door hetzelfde UEFA-labo.”

Twee extra coronabesmettingen bij Club Brugge: nu testen ook De Ketelaere en Mignolet positief
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Uitstel tegen AA Gent?

Als het duo toch positief blijkt, moet Club Brugge in totaal zeven spelers missen. Zonder De Ketelaere en Mignolet komen Nabil Dirar en Ethan Horvath aan de aftrap. Volgens het UEFA-reglement komt een club pas in aanmerking voor uitstel van een wedstrijd als ze minder dan dertien niet-besmette spelers op haar Europese lijst heeft staan. Dat is hier nog niet geval. Wel komt Club Brugge nu in aanmerking om uitstel te vragen voor haar eerstkomende competitiewedstrijd. Het reglement van de Pro League stelt nl. dat uitstel mogelijk is vanaf zeven besmette spelers. Zondag speelt Club tegen AA Gent.

Hans Vanaken, Stefano Denswil, Matej Mitrovic, Noa Lang en Mats Rits zitten nog steeds in quarantaine, net als Philippe Clement en zijn staf. Zij worden ten vroegste terug verwacht voor de verplaatsing naar Gent komende zondag. Tahith Chong is er sowieso niet bij tegen Kiev: hij is Europees niet speelgerechtigd. Eduard Sobol mag, na zijn schorsingsdag in Oekraïne, wel opnieuw spelen. Ook bij ­Dinamo worden amper wijzigingen verwacht in vergelijking met de heenmatch.

“Opdoffer”

“Dit is een opdoffer, want het gaat om twee belangrijke spelers”, bekende interim-coach Rik De Mil woensdag tijdens een virtueel persmoment. De Mil neemt ook donderdag de honneurs nog waar als vervanger van Philippe Clement, want ook de Brugse trainersstaf liep eerder al besmetting met het coronavirus op en zit nog in quarantaine. “Vanochtend hebben we er met de groep over gesproken en ik moet zeggen dat die er prima op heeft gereageerd. De training was goed en dat is niet evident met dat nieuws. De jongens hebben dat prima opgepakt.”

Club uit wel zijn twijfels bij het resultaat van de testen, die door de UEFA uitgevoerd worden, volgens het protocol van de Europese Voetbalconfederatie. “Beiden hebben geen symptomen en bleken in het verleden bij de UEFA-testing vals positief”, klonk het eerder in een mededeling van Club. “Simon en Charles testten afgelopen vrijdag/zaterdag ook nog negatief bij testen van de Pro League. Daarom zal er woensdagmiddag een nieuwe test worden afgenomen door hetzelfde UEFA-labo.”

De Mil verwacht echter dat het tweetal er morgen/donderdag niet bij zal zijn. “Die hertest is intussen gebeurd, maar op het resultaat daarvan is het wachten tot donderdag. Intussen gaan we ervan uit dat ze positief zijn en zijn we volop bezig met een nieuw wedstrijdplan samen te stellen. Uiteindelijk zal pas morgen/donderdag alles duidelijk worden.”

De vraag blijft waarom er net bij Club Brugge zoveel besmettingen met COVID-19 vastgesteld worden. Ook bij de landskampioen en competitieleider tasten ze in het duister. “Het is heel moeilijk in te schatten, we doen er alles aan om iedereen gezond te houden en om dit te stoppen. Voordien troffen we al heel wat maatregelen en dat zijn er nu nog meer. We doen bijna alles individueel, de spelers komen pas samen op het veld. Het is niet eenvoudig om het virus buiten te krijgen, eens het in een groep zit.”

Corrigeer