Mode & Beauty

Kortfilm over Alexander McQueen onverwacht vertoond tijdens Londense modeweek

Kortfilm over Alexander McQueen onverwacht vertoond tijdens Londense modeweek

Alexander McQueen hier met model Annabelle Neilson, die stierf in 2018. Foto: Isopix

Afgelopen zondag om 16 uur kregen modeliefhebbers een verrassing van formaat tijdens de Londense modeweek. The long lost tapes, een kortfilm met nooit eerder vertoonde beelden van wijlen Alexander McQueen, ging in première tijdens een eenmalige livestream op de website van Fashionscout.

Tijdens de Londense modeweek werden op Fashionscout, een platform voor opkomend talent, verschillende films getoond. Eén daarvan was de prent in het teken van de in 2010 overleden modeontwerper Alexander McQueen (40), die tot stand kwam dankzij fotograaf Gary Wallis. Hij woonde tussen 1992 en 1996 elke show van de Britse designer bij en legde momenten in zijn leven vast in korrelige zwart-witte beelden.

Kortfilm over Alexander McQueen onverwacht vertoond tijdens Londense modeweek

In de film verschijnt een jonge Alexander McQueen onder meer bij het Britse landgoed Hilles House in het gezelschap van zijn muze, model Isabella Blow. De ontwerper wordt gefilmd terwijl hij radslagen maakt in het gras, met blote voeten in de lucht wiebelt en maten opneemt van Blows man. De prent neemt de kijker ook mee naar de Londense wijk Soho. Naar Greenscourt om precies te zijn, de favoriete stoffenwinkel van de ontwerper, en zijn favoriete patissier, Maison Bertaux.

In de laatste scène bevindt de kijker zich in Café de Paris, de locatie van de McQueen-show in februari 1994. Die geeft de werkethiek van de designer weer, die volgens Wallis “frantisch” was. Net voor de modellen de catwalk op moesten, knipte hij immers een split in hun designerrokken. Aanvankelijk zou deze film vertoond worden tijdens een evenement in New York, maar de opnames belandden in een opslagruimte en raakten vergeten. Tot ze in 2018 weer vanonder het stof werden gehaald in het kader van een andere documentaire rond de designer: McQueen.

Corrigeer