Na een pauze van bijna 60 jaar wil Ferrari nog eens de 24 uur van Le Mans winnen

Na een pauze van bijna 60 jaar wil Ferrari nog eens de 24 uur van Le Mans winnen

De Belg Olivier Gendebien haalde in 1958 samen met de Amerikaan Phil Hill één van de negen zeges van Ferrari in Le Mans Foto: Ferrari

Ferrari wil opnieuw winnen in de 24 Uur van Le Mans. Dat maakte de Italiaanse constructeur woensdag bekend. Het is geleden van 1965 dat het Steigerende Paardje nog eens een algemene zege in de Franse enduranceklassieker op zijn naam mocht schrijven

De 24 Uur van Le Mans zit opnieuw in de lift. Naar de reden voor die hausse hoeft niet ver worden gezocht: de nieuwe Hypercar-klasse laat constructeurs toe om voor een fractie van de recente Le Mans-budgetten te strijden om één van de belangrijkste trofeeën op de autosportplaneet. Porsche, Audi, Toyota, Acura en Peugeot zijn slechts enkele merken die aan een nieuwe bolide aan het bouwen zijn, of er zelfs al eentje rijden hebben. In 2023 wil Ferrari ook met een Hypercar in Le Mans aan de start komen.

De Italiaanse constructeur heeft al een rijke geschiedenis in de race in de Sarthe, en vocht er vooral in de jaren zestig heroïsche gevechten uit. Het duel met Ford in 1966 was recent nog het onderwerp van een Hollywood-kaskraker met Matt Damon en Christian Bale.

Ferrari wist in totaal negen algemene zeges in Le Mans te behalen. De voorlopig laatste kwam er in 1965, toen het hele podium werd bezet door auto’s uit Maranello. De Belgen Willy Mairesse en Jean ‘Beurlys’ Blaton finishten toen derde. Nadien liet Ferrari de topklasse in Le Mans links liggen en concentreerde zich op het behalen van overwinningen in één van de lagere categorieën. Met de Hypercar richt het opnieuw zijn pijlen op de oppergaai.

Corrigeer