NMBS plaatst speciale ramen in treinen om één van de grootste ergernissen van reizigers te verhelpen

NMBS plaatst speciale ramen in treinen om één van de grootste ergernissen van reizigers te verhelpen

Foto: Simon Mouton

“Ik zit op de trein dus ik zal waarschijnlijk wegvallen.” De NMBS hoopt komaf te maken met één van de grootste ergernissen van treinreizigers - slechte GSM-ontvangst - door speciaal gelaserde ramen te gebruiken.

Door een tunnel rijden, dat is vaak miserie, maar op een trein proberen bellen met je gsm is pas echt een ticket richting slechte ontvangst en onderbroken gesprekken. De NMBS gaat nu in twintig treinen speciaal glas testen om te zien of het dan betert.

Een trein is een metalen kooi, die bemoeilijkt sowieso al het gsm-signaal (dat is het effect van de zogenaamde kooi van Faraday, red.). “Maar daar komt nog bij dat de ramen van de treinen een speciale coating bevatten die die signaalgolven nog meer tegenhouden”, zegt Kamerlid Marianne Verhaert (Open VLD), die minister Georges Gilkinet (Ecolo) een vraag stelde over de kwestie.

NMBS plaatst speciale ramen in treinen om één van de grootste ergernissen van reizigers te verhelpen
Foto: BELGA

Die coating bestaat namelijk uit piepkleine metalen deeltjes, die dienen om de treincoupé beter te isoleren: de laag laat licht door maar houdt warmte tegen. En dus ook het belsignaal en de 4G-ontvangst (die via dezelfde masten gestuurd wordt).

Zwitserse oplossing

De NMBS zocht en vond de oplossing in Zwitserland. Onderzoekers van de universiteit van Lausanne hebben daar een treinraam ontworpen waar met een laser een patroon in de metalen laag op het raam geslepen is. Die laat de gsm-signalen wel door, terwijl de trein toch nog steeds goed geïsoleerd is.

De laserramen zullen bij wijze van test op twintig M6-dubbeldektreinen gebruikt worden tegen eind dit jaar. “Als het experiment meevalt, zullen we dat nadien uitbreiden en ook bij volgende renovaties van onze treinstellen dit nieuwe type glas gebruiken”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS.

Corrigeer

MEER NIEUWS