Parachute van NASA-Marslander Perseverance bevatte geheime code

Parachute van NASA-Marslander Perseverance bevatte geheime code

Foto: NASA

De parachute waaraan marsrover Perseverance vorige week op Mars landde, bevatte een geheime boodschap in binaire code. Dat is code die gebruikmaakt van twee symbolen, bijvoorbeeld een 0 en een 1. In dit geval waren het oranjerode en witte vlakken. Internet-speurneuzen hebben de code binnen de zes uur kunnen kraken.

Toen NASA’s Perseverance-rover zijn parachute opende, kwam er een geheime code van rood-witte strepen tevoorschijn, bevestigden NASA-wetenschappers. Ze daagden iedereen uit om de code proberen te kraken. Iets waar internet-speurneuzen na zes uur al in slaagden.

De strepen, die vanuit het midden van de parachute vertrekken, zijn in feite een bericht geschreven in binaire computercode, onthulde Adam Steltzner, de hoofdingenieur van Perseverance. Elke reeks rood-witte strepen vertegenwoordigt één enkele letter wanneer ze met de klok mee worden gelezen van de binnenste ring van de parachute tot de buitenste ring.

‘Dare Mighty Things’ is oorspronkelijk een quote van president Theodore Roosevelt en siert ook de muren van het Jet Propulsion Laboratory. De truc was om ‘een manier te vinden om het te coderen zonder dat het te duidelijk zou zijn’, verklaarde systeemingenieur en puzzelfan Ian Clark.

?Het gebeurt wel vaker dat er geheime codes worden gebruikt bij ruimtereizen. Maar meestal zien we dat zelfs niet.

Corrigeer

MEER NIEUWS