Remco Evenepoel start “zonder verwachtingen” in de Giro en had nog eitje te pellen met UCI: “Ze wilden mij zwart maken”

Remco Evenepoel start “zonder verwachtingen” in de Giro en had nog eitje te pellen met UCI: “Ze wilden mij zwart maken”

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Remco Evenepoel en Deceuninck – Quick-Step houden vast aan 8 mei als de dag dat hij opnieuw in koers komt. Dat gebeurt in de Giro dus en geen dag vroeger. Maar hij gaat er niet met torenhoge ambities heen. “Daar moet écht niets.”

LEES OOK (+).“Nog nooit een grote ronde gereden, maar wel kandidaat-winnaar: de verwachtingen voor Remco Evenepoel zijn verraderlijk”

“Ik ga ook niet het parcours van bepaalde etappes vooraf verkennen. Ik ken er eentje van vorig jaar toen we in San Pellegrino op hoogtestage waren met de ploeg, maar verder van de rest heeft de opbouw van de condite voorrang op het gegeven dat ik vooraf goed weet wat er op me afkomt. Het is de bedoeling dat ik die drie weken in stijgende lijn ga. Draait het daar goed uit voor mij? Dat weten we nog niet.”

Na de Giro is er op vandaag geen enkele wedstrijd gepland tot de Olympische Spelen in Tokio. “Ik heb dat vroeger nog op die manier gedaan. Van een hoogtestage onmiddellijk de wedstrijden in waar het toe doet. Misschien komt het door mijn jeugdigheid.”

Het plan ligt wel effectief op tafel om in zijn derde profjaar meteen twee grote ronden te rijden. “Laat ons zeggen dat de Vuelta een optie is. Het is nog veel te vroeg om die knoop al door te hakken. Het belangrijkste is dat ik opnieuw honderd procent fit raak en die bergjes opnieuw goed op kom. En dan kunnen de grote beslissingen genomen worden”, aldus Evenepoel woensdagmiddag.

Remco Evenepoel start “zonder verwachtingen” in de Giro en had nog eitje te pellen met UCI: “Ze wilden mij zwart maken”
Foto: AP

Brief aan UCI

Op het einde van de Zoom-meeting kwam onze landgenoot nog terug op zijn zware valpartij in de Ronde van Lombardije. Evenepoel dook op 15 augustus in een afdaling een ravijn in en liep daarbij onder anderen een bekkenbreuk op. Een week later doken op sociale media beelden op, waarop te zien is dat ploegleider Davide Bramati iets uit de achterzak van de gevallen renner haalt. Meteen werden er heel wat speculaties de wereld ingestuurd. In die mate dat de internationale wielerunie UCI vroeg om een onderzoek te openen.

Dat draaide uiteindelijk op niets uit, maar Evenepoel kon er allesbehalve om lachen. Hij stuurde er zelfs een mail voor naar UCI-voorzitter David Lappartient.

“Dat klopt. Ik wilde een woordje uitleg krijgen waarom hij dat bij de start van de Tour naar buiten bracht”, aldus Evenepoel. “Ik keek uit naar die dag omdat er drie weken lang koers op tv was terwijl ik in mijn ziekenhuisbed lag. En dan begon dat met zo’n slecht nieuws. Je krijgt daar een serieus klop van op je hoofd, als ze met zoiets beginnen. Er is dan een mailtje verstuurd. Van kijk: ik lig hier half gebroken in mijn bed, ik kan niks doen en jullie gaan mij even zwart maken voor de hele wereld. Terwijl ik wist dat ik niets fout deed. Dat was gewoon jammer.”

“Het was weer zoiets dat ze (de UCI, red.) op de renners proberen te schuiven”, ging hij door. “Precies om die valpartij en de veiligheid van de wedstrijd weg te moffelen, en dat onderzoek de bovenhand te laten nemen. Jammer. Het is uiteindelijk gebleken dat ik gelijk had. Hij heeft wel geantwoord, dat ze het deden voor de veiligheid van de sport. Maar ik had Burgos gewonnen en Polen. Ik moest elke dag naar de dopingcontrole, ik bedoel… Ik wil die mannen niet zwartmaken, want dat is het protocol. Maar dit bleek dat ze gewoon geen vertrouwen hebben in bepaalde renners.”

Corrigeer