Sven Nys investeert in de koersvrouwen van de toekomst: “Op de weg is er nog een gigantische stap te zetten”

Sven Nys investeert in de koersvrouwen van de toekomst: “Op de weg is er nog een gigantische stap te zetten”

Foto: PHOTOPRESS.BE

Sven Nys weet perfect hoe de koerswereld in mekaar steekt. Hij weet dus ook dat er op het vlak van gendergelijkheid nog veel werk is, zeker op de weg. Daarom investeert hij jaarlijks in de koersvrouwen van de toekomst met zijn ‘Girls Only’-dagen.

“Vroeger deden wij trainingsdagen voor jongens en meisjes samen”, vertelt Nys aan de website van Team Belgium. “Hoewel dit een logische aanpak is, merkten we al snel dat maar 10 procent van de aanmeldingen van meisjes kwamen. We wisten dat er wel degelijk interesse is van meisjes om te fietsen, dus keken we dieper om een oplossing te vinden. We wilden de drempel zo laag mogelijk leggen om meisjes te motiveren in te schrijven. De eerste keer dat we een dag voor meisjes organiseerden, was meteen volzet met 125 inschrijvingen.”

En het was meteen een schot in de roos. “Meisjes vinden het fijner om alleen met meisjes zo’n dag te doen, waar ze geen druk voelen om de jongens bij te houden en zich meer op het plezier kunnen richten. We breiden dit programma voor meisjes elk jaar verder uit en willen er ook meer vrouwelijke coaches bij betrekken.”

Sven Nys investeert in de koersvrouwen van de toekomst: “Op de weg is er nog een gigantische stap te zetten”
Foto: BELGA

Weg vs veld

In het veldrijden zijn er al behoorlijk wat stappen gezet voor de vrouwen, op de weg is het een ander verhaal. “Er is altijd ruimte voor verbetering maar er zijn al grote stappen gezet naar gelijkwaardigheid”, stelt Nys. “Er staat bij elke mannenwedstrijd ook een vrouwenwedstrijd op het programma. De veldritten van de vrouwen worden nu ook live uitgezonden, waardoor ze meer bekendheid en erkenning krijgen. Het prijzengeld voor vrouwen in de Wereldbekerwedstrijden is gelijk aan dat van de mannen.”

“Als je dat vergelijkt met het wegwielrennen, dan hebben zij nog een gigantische stap te zetten. Er is daar een enorme kloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben zich evenveel geïnvesteerd in hun sport maar krijgen er financieel geen vergoeding voor zoals de mannen”, klinkt het.

Corrigeer