Antwerpse Instagramdichteres genomineerd voor AMAI-award

Deborah Verheyden. ©   Nattida-Jayne Kanyachalao

Antwerpen -

De AMAI 2021 is de award voor het beste Nederlandstalige gedicht, quote of woordaccount op Instagram van afgelopen jaar. Uit ruim 2.500 inzendingen werd ook het gedicht van de Antwerpse Deborah Verheyden (31) geselecteerd voor de longlist. Stemmen kan nog tot en met 31 maart.

Elien Van Wynsberghe

De AMAI-verkiezing werd in het leven geroepen om de vele online dichters op Instagram onder de aandacht van een nog groter publiek te brengen. Dat ook haar gedicht de selectie zou doorstaan, had Deborah Verheyden helemaal niet verwacht. “Ik schrijf al mijn hele leven gedichtjes”, vertelt de Antwerpse. “Schrijven is voor mij een uitlaatklep. Ik vind het tof om met taal te spelen.”

Haar inspiratie haalt ze uit dingen die ze opmerkt of meemaakt. “Soms wandel ik over straat en borrelen de woorden op in mijn hoofd. Dan schrijf ik ze snel neer in mijn gsm”, zegt ze. Vaak bevatten haar gedichten een positieve boodschap.

“In een schriftje verzamel ik alles wat ik schrijf.” Maar het is pas sinds november van vorig jaar dat ze haar schrijfsels ook deelt met anderen. “Het leek me wel tof om mijn gedichten te bundelen op een aparte Instagrampagina.” Die kreeg de naam bo.schrijfsels. “Het is wel tof om daar reacties op te krijgen. Soms laten mensen me weten dat mijn gedichtje net datgene was wat ze die dag nodig hadden.”

Toch heeft ze lang getwijfeld om deel te nemen aan de AMAI-wedstrijd. “Ik wist niet of het wel iets voor mij zou zijn. Tot de laatste dag heb ik gewacht om iets in te zenden. Uiteindelijk koos ik voor een gedichtje dat aansloot bij die twijfel. Het gaat over deuren in muren plaatsen. Over hoe gedachten je soms belemmeren om stappen te ondernemen, waardoor je kansen misloopt. En voilà: ik heb meteen mijn punt gemaakt. Want een paar dagen geleden kreeg ik het bericht dat mijn gedicht geselecteerd is.”

Op de longlist prijken nu nog vijftig gedichten van Vlaamse en Nederlandse Instagramdichters. “Mensen kunnen nog tot en met 31 maart stemmen.” Midden april wordt de winnaar van de AMAI-Award bekend gemaakt.

Het genomineerde gedichtje van Deborah © rr

Op de Instagrampagina bo.schrijfsels verzamelt Deborah Vanderheyden haar gedichten © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus