Joden vieren Poerim dit jaar in Antwerpen coronaproof

Foto: Victoriano Moreno

Antwerpen / Antwerpen 2018 -

In de straten in de Joodse wijk in Antwerpen is de sfeer vrijdag opvallend opgewekt en uitbundig. Vooral kinderen, maar ook volwassenen lopen kleurrijk verkleed en zingend en dansend door de straten. Joods carnaval wordt het feest wel eens door buitenstaanders genoemd. “Wij spreken liever over Poerim, of het Lotenfeest, omdat het een religieuze dimensie heeft”, verduidelijkt Michael Freilich, N-VA-kamerlid en lid van de Joodse gemeenschap.

“De oorsprong gaat 2.500 jaar terug, toen de joodse koningin Esther in Oud-Perzië een complot wist te verijdelen en kon voorkomen dat de hele joodse gemeenschap werd uitgeroeid. Het lot van het joodse volk werd zo op het laatste nippertje omgekeerd en vandaar dus de naam Lotenfeest. De rollen werden omgedraaid en daarom dragen we deze dag ook andere kledij dan gewoonlijk.”

Door corona is het dit jaar wel een bescheiden Poerim. “Normaal gezien vinden er op verschillende adressen en bij mensen thuis feesten plaats waarop veel gedronken wordt, maar die kunnen nu helaas niet doorgaan. Het verhaal wordt ook elk jaar voorgelezen in volgelopen synagogen, maar dat kan nu met maximaal vijftien mensen. Wat wél nog kan is mandjes met lekkers gaan afgeven bij vrienden en familie. Zo ga ik zelf met mijn gezin een mandje voor de deur zetten bij mijn grootmoeder.”

Joden vieren Poerim dit jaar in Antwerpen coronaproof
Normaal lopen de synagogen vol op Poerim. Door corona was de synagoge aan de Terliststraat vrijdagochtend nagenoeg leeg. Foto: rr
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio