Artsen naar rechter tegen vaccinatiestrategie: “We kunnen dit niet laten passeren”

Artsen naar rechter tegen vaccinatiestrategie: “We kunnen dit niet laten passeren”

Foto: ROBIN UTRECHT

Het invloedrijke artsensyndicaat BVAS zet de vaccinatiecampagne op de helling, omdat de uitgewerkte procedure – onder meer om risicopatiënten aan te duiden – “het medisch geheim schendt.” Het vraagt de Raad van State de regelgeving te schorsen.

“We kunnen dit om principiële redenen niet laten passeren. Daarom trekken we naar de Raad van State”, aldus Marc Moens, erevoorzitter van artsensyndicaat BVAS. Concreet storen de artsen zich aan een recent Koninklijk Besluit en een protocolakkoord van de verschillende ministers van Volksgezondheid over de organisatie van de vaccinatie in ons land. Volgens de artsen worden er daarbij databanken opgezet waarin allerhande patiëntengegevens worden gecentraliseerd en uitgewisseld, “waardoor het medisch geheim op de helling komt te staan.”

Het KB en het protocolakkoord regelen onder meer de manier waarop -65-jarigen met onderliggende aandoeningen worden aangeduid. Ons land besliste immers dat deze risicopatiënten met voorrang worden gevaccineerd. Verschillende artsenverenigingen verzetten zich fors tegen die strategie. Volgens hen betekent zoiets erg veel werk voor de nu al overbelaste huisartsen, die mee deze patiënten moeten aanduiden. Het zou volgens hen de vaccinatiecampagne ook erg ingewikkeld maken en vertragen.

“Uitgangspunt moet zijn dat we iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd krijgen”, aldus Moens. “Dan is het beste, veiligste én snelste scenario om met de oudsten te beginnen – leeftijd is voor corona de allerbelangrijkste risicofactor – om vervolgens per leeftijdsgroep af te dalen.” De regering houdt echter vast aan de afgesproken vaccinatiestrategie.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN