Ward Lemmelijn eerste Belgische wereldkampioen indoorroeien ooit: “Dit was van een andere wereld”

Ward Lemmelijn eerste Belgische wereldkampioen indoorroeien ooit: “Dit was van een andere wereld”

Foto: gmd

Topfavoriet Ward Lemmelijn heeft zaterdagmiddag als eerste Belg ooit de wereldtitel indoorroeien op het koningsnummer, de 2.000 meter, bij de senioren veroverd. De 23-jarige Tienenaar was op de ergometer maar liefst acht seconden sneller dan nummer twee, de Pool Bartosz Zablocki. Dit is zijn vierde overwinning op een WK, na 3 titels bij de beloften in 2019 en 2020.

LEES OOK.Het perfecte sportlichaam: de fabuleuze troeven van Ward Lemmelijn voor de wereldtitel indoorroeien

De wereldtitelstrijd indoorroeien ging dit jaar virtueel door. Oorspronkelijk was het Chinese Shanghai de gastheer, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Elke deelnemer roeide nu vanuit zijn thuisbasis, op zijn eigen ergometer. Bij Lemmelijn was dat in een sporthal in Tienen.

Na 500 meter lag Lemmelijn nog op de 2e plaats, maar hij bleek zijn wedstrijd goed te hebben ingedeeld. Met zijn eindtijd van 5:42:20 brak hij niet alleen zijn eigen Belgisch record met meer dan 5 seconden, maar eindigde hij met een voorsprong van maar liefst 8 seconden op de nummer twee, de Pool Bartosz Zablocki. Het wereldrecord indoorroeien blijft in handen van de Australiër Josh Dunkley-Smith, die in 2018 5:35.18 klokte.

“Ik was eigenlijk super ontspannen”, gaf Lemmelijn achteraf toe. “Mijn vriendin Mirthe en mijn coach Hendrik waren veel nerveuzer. “Een wedstrijd op een ergometer is altijd eerlijk, er zijn weinig verrassingen. Ik wist wat ik kon en mijn voorbereidingen waren goed. De Fransman Mats ging erg snel van start, maar ik ben blijven focussen op mijn eigen tussentijden. Ik wist dat ik nog een versnelling in het slot in huis had.”

Ward Lemmelijn eerste Belgische wereldkampioen indoorroeien ooit: “Dit was van een andere wereld”
Foto: gmd

Met 5 minuten en 42 seconden verbeterde Lemmelijn zijn persoonlijk en Belgisch record met maar liefst vijf seconden. “Dat was een veel grotere verrassing dan de wereldtitel zelf”, zei de 23-jarige Tienenaar. “Met mijn coach hadden we het plan opgevat om ongeveer rond 5 minuten en 45 seconden te eindigen. Dat was al erg ambitieus, want op dit niveau wordt meestal maar progressie gemaakt met een seconde of minder. Maar om mijn persoonlijk record nu met vijf seconden in één keer te verbeteren, dat is van een andere wereld. Dit hebben nog niet veel roeiers mij voorgedaan.”

Geen volksfeest

Door corona was er behalve de persoonlijke omkadering van Lemmelijn en een handvol journalisten niemand aanwezig bij de eerste Belgische wereldtitel bij de senioren. “Ik wist op voorhand dat dit geen volksfeest zou worden. Ik vind het vooral jammer dat ik vanavond niets kan gaan eten of drinken met mijn entourage.” Ook de fles champagne ging achteraf met enige moeite open. “Ik zal nog wat moeten oefenen”, lachte Lemmelijn.

Lemmelijn maakt deel uit van de Belgian Sharks, het Belgisch nationaal roeiteam. Op 6 en 7 maart neemt hij deel aan de trials, de nationale selectietesten, waar hij een plaats in een zwaargewichtboot tracht te veroveren voor het EK, waar een ticket kan worden afgedwongen voor de Olympische Spelen in Tokio. Lemmelijn is buiten categorie op de ergometer, maar omdat hij als ex-topvoetballer nog maar sinds 2018 langzaamaan in het roeien is gerold, is hij nog geen wereldtoppper in het roeien in open lucht. Daar spelen immers ook techniek en bootgevoel een belangrijke rol.“Volgende week zaterdag wordt alweer een heel belangrijke dag. Ik heb de voorbije maanden enorm veel vooruitgang gemaakt op het water en ik heb veel vertrouwen dat ik het ook daar goed zal doen. De Spelen in Parijs in 2024 blijven echter mijn hoofddoel.”

Bij de vrouwen werd Debbie Sanders zaterdag zesde in 7:24.9. De overwinning was voor de Amerikaanse Kirsten Kline (6:45.8), voor de Nederlandse Sophie Souwer (6:49.0) en de Canadese Marilou Duvernay (6:54).

Ward Lemmelijn eerste Belgische wereldkampioen indoorroeien ooit: “Dit was van een andere wereld”
Corrigeer

MEER NIEUWS