Thierry Neuville heeft uitzicht op podium in Arctic Rally

Thierry Neuville heeft uitzicht op podium in Arctic Rally

45 kilometer scheiden Thierry Neuville en corijder Martijn Wydaeghe van een podium in de Arctic Rally. Foto: Hyundai Motorsport GmbH / Austral

Met nog twee chronoritten in de Arctic Rally te gaan lijkt Thierry Neuville ook in de tweede manche van het WK rally op het podium te eindigen. Ondanks een lastige ochtend wist Neuville samen met corijder Martijn Wydaeghe naar de derde plaats in de tussenstand te klimmen.

“Moins vite”. “Plus vite”. Op zaterdagochtend was er duidelijk iets mis met het ritme waarop Martijn Wydaeghe zijn rijder van nota’s voorzag. Soms gebeurde dat te snel, soms te traag, waardoor Thierry Neuville meer dan eens moest corrigeren. Niet ideaal als je tegen 160 kilometer per uur tussen de sneeuwmuren aan het razen bent.

“Ja, we hebben wat problemen”, gaf Neuville aan het eind van de voormiddag toe. “Daardoor heb ik het wat lastiger om me te concentreren. We blijven eraan werken.”

Na de middag liep het plots een pak beter voor Neuville en Wydaeghe. De correcties bleven uit en een kanontijd op de zesde proef zorgde ervoor dat ze Hyundai-teammaat Craig Breen wisten te passeren. Na een snelste tijd in de laatste chronorit van de dag staat het Belgische duo stevig op de derde plaats, met uitzicht op de tweede plek.

Brede grijns

“De communicatie liep een pak beter”, stelde Neuville met een brede grijns. “Toch is er nog ruimte voor verbetering. Ik wou vanmiddag ook niet te veel risico’s nemen, om de banden niet te veel op de proef te stellen. Dat loonde blijkbaar.”

Het verschil met leider en teamgenoot Ott Tänak bedraagt nu 25,9 seconden. Een zo goed als onoverbrugbare kloof, maar de 1,8 seconden die Neuville van tweede Kalle Rovanperä (Toyota) scheiden, kunnen op de 45 kilometer lange slotdag zeker nog worden dichtgereden.

Voor wereldkampioen Sébastien Ogier draaide de Arctic Rally ondertussen op een ramp uit. De Fransman lag al maar zesde in de tussenstand, en op vijftig meter van het eind van de laatste zaterdagproef ging hij ook nog eens van de baan. Het kostte Ogier meer dan twintig minuten.

Corrigeer