Arbeiders gieten historische waterput per ongeluk dicht met beton: “Misverstand”

Arbeiders gieten historische waterput per ongeluk dicht met beton: “Misverstand”
Tielt-Winge / Sint-Joris-Winge -

Tot grote verbazing van de omwonenden hebben gemeentearbeiders, door een misverstand, de historische waterput in Motbroek dicht gegoten met beton. De bevoegde schepen liet het beton verwijderen. In de loop van de volgende maanden wordt de put gerenoveerd als toeristische attractie.

In augustus vorig jaar draaide een lange zware vrachtwagen met bouwmaterialen de Heikensstraat in en vernietigde de hele constructie. De gemeente beloofde toen de waterput weer in ere te herstellen.

LEES OOK. Buurt vreest het ergste nadat kapotgereden historische waterput plots verdwijnt : “We dachten dat handelaar in oud ijzer zijn slag had geslagen”

Lang voor er sprake was van waterleiding werden in de buurt vier waterputten gemetseld. Een in de Motbroekstraat, een op de Roeselberg, eentje in de Wingerstraat en de bewuste waterput in Motbroek op de hoek van de Heikenstraat. Alleen deze op de hoek van de Heikenstraat overleefde de tand des tijds. Het is deze waterput die zwaar beschadigd werd.

De gemetselde put heeft een diepte van 50 tot 60 meter en is gebouwd als zinkput. Hij heeft een grote erfgoedwaarde en is opgenomen in de inventaris van de waterputten in Vlaanderen. De waterput bleef in gebruik tot de aanleg van de waterleiding.

Beton

Met deze erfgoedwaarde in gedachte, wou de gemeente deze waterput opnieuw opbouwen. Het verbaasde een aantal omwonenden dan ook dat de put zelf een aantal dagen geleden werd dichtgestort met een afdekplaat en beton. Maar niet voor lang. “Het was een misverstand. Arbeiders dachten dat het veiliger was de put dicht te maken. Na enkele uren werd het beton weer weggehaald”, zegt schepen Gunther Clinckx (Open VLD).

Het ijzerwerk, waaronder de speciale takel die toeliet dat een emmer zich onderaan in de put bevond terwijl de andere emmer bovenaan gevuld klaar stond, wordt volledig hersteld. De komende maanden zal de put opnieuw opgebouwd worden en het takelsysteem teruggeplaatst. Het moet een toeristisch element worden voor wandelaars en fietsers.

Corrigeer

MEER NIEUWS