PRAKTISCHE GIDS. GP Le Samyn, de Waalse openingsklassieker met een parcours als opwarmertje voor Roubaix

PRAKTISCHE GIDS. GP Le Samyn, de Waalse openingsklassieker met een parcours als opwarmertje voor Roubaix

Foto: BELGA

Na het Vlaamse openingsweekend wordt de koers dinsdag ook op gang geschoten in Wallonië, met de 53e editie van Le Samyn. Er staan heel wat grote namen aan de start om een gooi te doen naar de zege. Het parcours is traditioneel een opwarmertje voor Parijs-Roubaix met enkele vervelende (oplopende) kasseistroken.

Start: 12u30 in Quaregnon

Afstand: 205,4 kilometer

Aankomst: omstreeks 17u30 in Dour

Live: van start tot finish te volgen op de live-verslaggeving van sportwereld.be!

Op televisie: vanaf 15u10 op Eén, al vanaf 14u op RTBF Sport

PRAKTISCHE GIDS. GP Le Samyn, de Waalse openingsklassieker met een parcours als opwarmertje voor Roubaix
Foto: Lesamyn.be

Net zoals bij de andere wedstrijden in België vindt de koers plaats zonder publiek. De wedstrijd voor heren elite telt 205,4 km. Aan het parcours werd dit jaar weinig veranderd, al blijft de organisatie deze keer volledig op Waals grondgebied. De vlakke aanloop is vlak maar de wind heeft er vaak vrij spel en kan er soms wel al voor een schifting zorgen. Het totaal blijft een mix van gewone en kasseiwegen, met vooral in de finale heel wat gehobbel over de kasseien.

Vier keer vijf kasseistroken en één helling

Na 102 kilometer komt het peloton op de plaatselijke omloop, die vier keer wordt aangedaan. De Rue du vert Pignon is slechts een opwarmertje, daarna volgen telkens twee kort op elkaar volgende en pittige kasseihellingen. Eerst de Côte de la Roquette, meteen gevolgd door de Chemin de Wihéries en vervolgens de Côte des Nonettes en de Côte du Calvaire.

1. Rue du vert Pignon *

Op 102,7 km, 77,5 km, 54,9 km en 23,5 km van de finish

2. Côte de la Roquette ***

Op 95,5 km, 70,3 km, 43,9 en 16,3 km van de finish

3. Chemin de Wihéries ***

Op 94,4 km, 69,2 km, 42,8 km en 15,2 km van de finish

4. Côte des Nonettes ***

Op 89,5 km, 63,3 km, 36,9 km en 10,3 km van de finish

5. Côte du Calvaire

Op 88,3 km, 62,1 km, 35,7 km en 9,1 km van de finish

6. Rue de Belle Vue ***

Op 83,9 km, 57,7 km, 31,3 km en 4,7 km van de finish

Bekijk hier de twee scherprechters, de Cote des Nonnettes en de Cote de la Roquette, die ook de vrouwen worden bedwongen:

Ook de vrouwen rijden dinsdag hun Samyn, over 92,5 km. Titelverdedigster is Chantal Blaak van SD Worx.

Heel wat grote namen

Zondag kondigde Mathieu van der Poel aan dat hij extra koersritme wil opdoen in Le Samyn met het oog op de Strade Bianche en dus wordt de Nederlander meteen één van de topfavorieten. Met Jasper Philipsen en Tim Merlier zijn er twee snelle mannen in steun.

Uitkijken wordt het ook naar Florian Sénéchal, winnaar in 2019, Niki Terpstra, winnaar in 2016 en 2018 en John Degenkolb, oud-winnaar van Parijs-Roubaix en zondag 17de in Kuurne-Brussel-Kuurne. “Jammer dat ik geen topresultaat kon neerzetten zondag. Dinsdag volgt er een nieuwe kans in Le Samyn en ik ben ervan overtuigd dat we opnieuw voor een goed resultaat kunnen gaan”, klonk het toen. Degenkolb krijgt met Kobe Goossens, Sébastian Grignard, Sylvain Moniquet, Gerben Thijssen, Brent Van Moer en Xandres Vervloesem een aantal jonge Belgische talenten aan zijn zijde.

Verder kan Israël Start-Up Nation niet alleen titelverdediger en snelle man Hugo Hofstetter uitspelen, maar ook Sep Vanmarcke die zich thuisvoelt op kasseien. Ook van Aimé De Gendt, vorig jaar tweede, mag verwacht worden dat hij zich zal tonen. Andere Belgen om naar uit te kijken zijn Stan Dewulf, zijn eerste koers op Belgische bodem voor zijn nieuwe team AG2R-Citroën, Frederik Backaert en Bert De Backer van B&B Hotels.

LEES OOK. DEELNEMERSLIJST. GP Le Samyn

Zonnig lenteweertje

Vandaag wordt het zonnig en geleidelijk zachter, na het optrekken van het ochtendgrijs. De temperaturen halen tot 16 graden. De wind waait meestal zwak uit zuidoost

Waarom heet deze koers GP Le Samyn?

In 1968 vond de eerste editie van deze Waalse klassieker plaats, toen heette die echter GP Fayt-le-Franc. Die wedstrijd werd gewonnen door de Franse wielrenner José Samyn, die het jaar daaropvolgend echter overleed. Als eerbetoon aan de onfortuinlijke, eerste winnaar werd de koers vervolgens naar hem genoemd.

Zo was het vorig jaar:

Palmares:

1968 · José Samyn

1969 · Herman Vrijders

1970 · Ronny Van de Vijver

1971 · Julien Van Lint

1972 · Marc Demeyer

1973 · Louis Verreydt

1974 · André Dierickx

1975 · Alain Santy

1976 · Dirk Baert

1977 · Michel Perin

1978 · Herman Van Springel

1979 · Adri Schipper

1980 · Géry Verlinden

1981 · Pol Verschuere

1982 · Jos Jacobs

1983 · Jacques van Meer

1984 · Daniel Rossel

1985 · Ronny Van Holen

1986 · Patrick Onnockx

1987 · Claude Criquielion

1988 ·Afgelast

1989 · Hendrik Redant

1990 · Hendrik Redant

1991 · Johnny Dauwe

1992 ·Johan Capiot

1993 · Wilfried Nelissen

1994 · Johan Capiot

1995 · Johan Capiot

1996 · Hans De Meester

1997 · Michel Vanhaecke

1998 · Ludovic Auger

1999 · Thierry Marichal

2000 · Frank Høj

2001 · Kris Gerits

2002 · Magnus Bäckstedt

2003 · Stefan van Dijk

2004 · Robbie McEwen

2005 · Afgelast

2006 · Renaud Dion

2007 · Jimmy Casper

2008 · Philippe Gilbert

2009 · Wouter Weylandt

2010 · Jens Keukeleire

2011 · Dominic Klemme

2012 · Arnaud Démare

2013 · Aleksej Tsatevitsj

2014 · Maxime Vantomme

2015 · Kris Boeckmans

2016 · Niki Terpstra

2017 · Guillaume Van Keirsbulck

2018 · Niki Terpstra

2019 · Florian Sénéchal

2020 · Hugo Hofstetter

Corrigeer