PRAKTISCHE GIDS. Strade Bianche 2021 belooft een totaal andere editie te worden dan vorig jaar

PRAKTISCHE GIDS. Strade Bianche 2021 belooft een totaal andere editie te worden dan vorig jaar

Foto: BELGAIMAGE

De Strade BIanche is nog maar een jonge klassieker, maar blijft aan belangstelling winnen bij renners én publiek. Het parcours op de grindwegen van Toscane spreekt dan ook tot de verbeelding. Wout Van Aert komt in 2021 als titelverdediger aan de start, maar de 15e editie belooft totaal anders te worden dan vorig jaar. En wel om drie redenen. Ontdek er hier alles over.

Praktisch:

Start: zaterdag 6 maart om 11u40, Piazzale delle Liberta in Siena

Aankomst: omstreeks 16u30 op Piazza del Campo in siena

Live: van start tot finish op de live-verslaggeving van sportwereld.be!

Op televisie: vanaf 12u30 zendt Eurosport live de vrouwenwedstrijd uit, meteen gevolgd door de mannen. Eén begint om 13u30 met (een herhaling van) de laatste kilometer bij de vrouwen, zij beginnen er immers al aan om 9u10 en finishen kort na 13 uur. Vanaf 13u50 volgt dan de live-uitzending bij de mannen.

PRAKTISCHE GIDS. Strade Bianche 2021 belooft een totaal andere editie te worden dan vorig jaar
Foto: BELGA

Verschil 1. Stofferig parcours wordt modder

Normaal beginnen we onze praktische gids voor een wielerklassieker nooit met de weersomstandigheden, maar de impact op deze koers is zo groot dat er geen ontkomen aan is. Het parcours is immers 184 kilometer lang, waarvan 63 km op 11 iconische gravelstroken die door het weer compleet kunnen veranderen.

Tot en met donderdagmiddag is het in Siena droog met temperaturen tot 18 graden, maar donderdagavond wisselen de weersomstandigheden. Vrijdag worden er fikse regenbuien verwacht en ook zaterdag zal geregeld lichte regen vallen met temperaturen tot elf graden. Dat in schril contrast met vorig jaar, toen won Wout van Aert in kurkdroge omstandigheden en bij temperaturen tot 43 graden, waardoor het stofhappen werd op de grindstroken.

De kans is dus reëel dat we een natte Strade Bianche krijgen, zoals toen Tiesj Benoot won in 2019. Benoot is er zaterdag niet bij. Hij verkiest Parijs-Nice. De aangekondigde nattigheid hoeft voor Van Aert echter geen nadeel te zijn. Integendeel. Door de regen krijgen de grindwegen een zuigend effect, waardoor de tempobeulen in het voordeel zijn, met name Van Aert. De flyers, zoals Julian Alaphilippe en Tim Wellens, zullen dit weerbericht minder graag horen.

Hoe dan ook zullen de elf gravelstroken of sectoren doorslaggevend zijn. Al wacht natuurlijk altijd nog de (steile) apotheose in het historische stadscentrum van Siena.

De 11 gravelstroken of sectoren:

1. Vidritta ((2.100m, op 166,4 km van de finish) *

2. Bagnaia (5.800m, op 159 km) ****

3. Radi (4.400m, op 147,1 km) **

4. La piana (5.500m, op 129,2 km) *

5. Lucignano d’Asso (11.900m, op 103,2 km) ***

6. Pieve a Salti ( (8.000m, op 87,8 km) ****

7. San Martino in Grania (9.500m, op 72,3 km) ***

8. Monte Sante Marie (11.500m, op 54 km) *****

9. Monteaperti (800m, op 24 km) *

10. Colle Pinzuto (2.400m, op 19,4 km) ****

11. Le Tolfe (1.100m, op 13 km) ***

LEES OOK. PARCOURS. 184 kilometer, waarvan 63 km op 11 iconische gravelstroken

PRAKTISCHE GIDS. Strade Bianche 2021 belooft een totaal andere editie te worden dan vorig jaar
Foto: BELGA

Verschil 2. Geen publiek in rode zone

Door de pandemie verschoof de wesdtrijd in 2020 van het voorjaar naar hartje zomer. Op 1 augustus stond er zelfs ook wat publiek aan de kant, maar dat zal deze keer niet mogelijk zijn. Sinds maandag is de regio rond Siena immers weer een rode zone. Toch verwacht organisator RCS geen problemen om zaterdag de grindklassieker te organiseren.

“Dat Siena in code rood is geplaatst, heeft geen impact op de koers zelf, alleen op het publiek”, luidt het. “De toeschouwers moeten thuis blijven. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren met het coronavirus, maar op dit moment hebben wij niet gehoord dat de wedstrijd niet kan plaatsvinden.”

Verschil 3. De deelnemers: Van der Poel wél in vorm

Wie het palmares van deze jonge klassieker van naderbij overloopt, valt ongetwijfeld een evolutie op. In de beginjaren waren stevige bonken en flandriens als Fabian Cancellara en Philippe Gilbert oppermachtig op de Toscaanse heuvels, maar sinds Michał Kwiatkowski in 2017 zijn het vooral lichtgewichten die bergop het verschil kunnen maken.

Titelverdediger Wout van Aert mag morfologisch niet passen in die theorie, maar dat hij een fenomeen is en zich van dat soort wetten niets aantrekt, bewees hij ook al in de Tour de France waar hij ook bergop lichtgewichten eraf reed. Dus ja, ook dit jaar start hij als één van de topfavorieten.

En wat dan gedacht van Mathieu van der Poel? Ook een fenomeen die start in Toscane. Met grote verwachtingen. Nochtans viel zijn debuut vorig jaar met een vijftiende plaats tegen. Maar niet alleen wordt de zomerse hitte van toen ingeruild voor een weertje waar de veldrijders op kicken. En bewees hij in zijn eerste drie koersen van dit seizoen wél al in topvorm te zijn, in tegenstelling tot vorig jaar toen hij slechts moeizaam op gang kwam na de coronastop.

PRAKTISCHE GIDS. Strade Bianche 2021 belooft een totaal andere editie te worden dan vorig jaar
Foto: BELGA

Wereldkampioen Julian Alaphilippe won al in 2019 en is ook deze keer de kopman van Deceuninck - Quick-Step. Tiesj Benoot, de winnaar van 2018, is er niét bij omdat hij aantreedt in Parijs-Nice. Kopman bij Team DSM is Romain bardet (van een lichtgewicht gesproken!) die zich de vorige edities al positief liet opmerken. Dat laatste deed ook Jakob Fuglsang, de uitgesproken kopman bij Astana.

Belgen om naar uit te kijken zijn Greg Van Avermaet en Tim Wellens.

LEES OOK. DEELNEMERSLIJST. Van Aert en Van der Poel krijgen te duchten concurrentie

Palmares:

2007 Alexandr Kolobnev

2008 Fabian Cancellara

2009 Thomas Löfkvist

2010 Maxim Iglinsky

2011 Philippe Gilbert

2012 Fabian Cancellara

2013 Moreno Moser

2014 Michał Kwiatkowski

2015 Zdeněk Štybar

2016 Fabian Cancellara

2017 Michał Kwiatkowski

2018 Tiesj Benoot

2019 Julian Alaphilippe

2020 Wout Van Aert

Zo was het vorig jaar: Van Aert won bloedhete editie na machtige demarrage

Wout van Aert won de Strade Bianche 2020 na een heuse triomftocht. De wedstrijd werd toen op 1 augustus gereden en was de eerste grote eendagskoers sinds het begin van de lockdown in maart. Davide Formolo en Maximilian Schachmann kwamen een halve minuut achter Van Aert over de finish in een bloedheet Siena en mochten mee op het podium.

Een elitegroepje vatte de finale aan met naast Wout van Aert ook Simon Clarke, Alberto Bettiol, Jakob Fuglsang, Greg Van Avermaet, Davide Formolo en Maximilian Schachmann. Op de voorlaatste grindstrook, op 20 kilometer van de finish, vond Van Avermaet als eerste zijn Waterloo. Bettiol probeerde het dan maar, zonder succes. Enkele kilometers verderop, op de laatste grindstrook van Le Tolfe, was het vervolgens Van Aert die aanviel. Met succes: de drievoudig wereldkampioen veldrijden liet de concurrentie ter plekke.

Schachmann en Formolo bleven op ongeveer 10 seconden hangen, tot ook zij zich op een handvol kilometers van de finish gewonnen moesten geven. Van Aert kon de hellende slotkilometer aanvatten met een halve minuut voorsprong en kwam alleen over de meet op de lege Piazza del Campo in Siena: wat een triomftocht! In 2021 nog eens...?

Corrigeer