Coronavaccin van Johnson & Johnson kan gamechanger zijn

Coronabesmetting vanaf half april extreem problematisch voor olympiërs, gelukkig is er een ‘gamechanger’

Coronabesmetting vanaf half april extreem problematisch voor olympiërs, gelukkig is er een ‘gamechanger’

Foto: BELGA

Het worden binnenkort bange dagen voor de Belgische olympiërs die over 142 dagen hopen te schitteren in Tokio. “Wie vanaf half april nog besmet geraakt met corona, riskeert niet meer tijdig fit te geraken voor de Spelen”, waarschuwt BOIC-hoofdarts Johan Bellemans. Er is gelukkig ook goed nieuws. Het vaccin van Johnson & Johnson kan letterlijk een gamechanger worden.

Het Internationaal Olympisch Comité vroeg het alle deelnemende landen vorige week nog eens nadrukkelijk: zorg er alsjeblieft voor dat zo veel mogelijk olympische atleten gevaccineerd worden. Een verplichting is het niet, maar in Rusland, China, Israël, India en een aantal voormalige Oostbloklanden krijgen de topsporters al volop hun prik. Zij willen er absoluut staan in Tokio. Ook Team Belgium vroeg vijfhonderd vaccins aan om meteen na het zorgpersoneel, de 65-plussers en de risicogroepen aan de beurt te kunnen komen. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is dat idee genegen, maar de federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en de taskforce Vaccinatie houden de boot af. Dus moeten de olympiërs voorlopig gewoon samen met de rest van de bevolking in mei aanschuiven.

Dat is slecht nieuws voor de topsporters. 33 van de 150 potentiële Belgische deelnemers in Tokio geraakten de voorbije maanden al besmet met corona. Daarbij al onze vrouwelijke vaandeldragers: Nafi Thiam, Nina Derwael, Emma Meesseman en Ann Wauters. “Uit eigen onderzoek van die 33 getroffen atleten is gebleken dat wie besmet geraakt een prestatieverlies van dertig procent riskeert. En dat kan tot twaalf weken na een positieve test duren”, zegt Johan Bellemans, hoofdarts van Team Belgium. “Niet iedereen werd even zwaar ziek, maar dit is wel de waarschuwing die we vorige week op een overleg hebben meegegeven aan alle olympische coaches en atleten. Als je gaat tellen tot de start van de Spelen (23 juli, nvdr.), dan is elke coronabesmetting vanaf half april voor onze olympiërs extreem problematisch.”

Twee dagen van de kaart

Willen we de medaillekansen van onze golden boys and girls gaaf houden, dan tikt de klok. “Van de tweede prik van de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna, nvdr.) is vijftig procent minstens twee dagen volledig van de kaart. Een bijwerking die een groot aantal van onze topsporters zich vanaf half april niet meer kan permitteren. Er zijn dan volop cruciale kwalificatietoernooien, selecties en belangrijke wedstrijden. Het gros van de atleten zal vanaf dan niet meer willen of kunnen riskeren om een halve week in zijn bed te liggen. Dus eigenlijk zou ten laatste over twee weken de eerste vaccinatie van Pfizer of Moderna moeten gebeuren.” Al is er gelukkig ook hoopvol nieuws, Johan Bellemans. “De Amerikaanse goedkeuring van het vaccin van Johnson & Johnson kan een gamechanger zijn.” Of beter gezegd, een Games-changer. “Als dat vaccin ook in Europa wordt goedgekeurd, is dat twee maanden vroeger dan voorspeld. En dan kan het, net als voor de gewone bevolking, ook plots snel gaan voor onze atleten. Ik verwacht daar veel van.” Eén dosis van dat vaccin zou immers al volstaan en de eerste leveringen worden begin april verwacht. Ideaal voor de olympiërs, al blijft het ethische vraagstuk of het maatschappelijk te verantwoorden is om topsporters voorrang te geven.

Corrigeer