Tegen federaal advies in

Terwijl Biden vaccins voor iedereen tegen eind mei aankondigt, heropenen Republikeinen nu al hun staat: “Coronamaatregelen niet meer nodig”

Terwijl Biden vaccins voor iedereen tegen eind mei aankondigt, heropenen Republikeinen nu al hun staat: “Coronamaatregelen niet meer nodig”

Foto: AFP

Amerikaans president Joe Biden heeft aangekondigd dat er tegen eind mei genoeg vaccins zullen zijn voor alle Amerikanen. Licht aan het einde van de tunnel, maar daar wachten de gouverneurs van de Amerikaanse staten Texas en Mississippi niet op. Zij hebben nu al beslist om de coronamaatregelen op te heffen. Over een week mogen de maskers af en de cafés weer volledig open, en dat tegen de adviezen van de federale experten in – “het is nu niet het moment”.

President Joe Biden kondigde dinsdag aan dat er tegen eind mei genoeg vaccins zullen zijn voor álle Amerikaanse volwassenen. “Drie weken geleden konden we zeggen dat we er genoeg zouden hebben tegen eind juli. Maar ik ben blij dat ik vandaag kan aankondigen dat het eind mei al zo ver zal zijn.”

Die versnelling is te danken aan een samenwerking tussen twee concurrenten, Johnson&Johnson en Merck&Co. Merck&Co zal mee de J&J-vaccins produceren. “Dat soort samenwerkingen tussen bedrijven zagen we al in de Tweede Wereldoorlog”, aldus Biden. In Europa wordt de goedkeuring van het J&J-vaccin pas volgende week verwacht.

Biden benadrukte dat enkel een voorraad vaccins niet volstaat. Er zijn ook genoeg mensen nodig om de miljoenen vaccins toe te dienen. Daarvoor rekent de Amerikaanse regering onder meer op gepensioneerd zorgpersoneel.

“Maatregelen niet meer nodig”

In Mississippi en Texas is momenteel nog maar zo’n 7 procent van de mensen gevaccineerd. Toch kondigden de Republikeinse gouverneurs er dinsdag al aan dat ze hun staat volledig heropenen.

“Pas op, Covid is niet plotseling verdwenen. Covid bestaat nog. In Texas, in de VS en over de hele wereld. Maar uit de genezingen, de vaccinaties, de verminderde ziekenhuisopnames en de veiligheidsmaatregelen is duidelijk: de maatregelen die de staat oplegt zijn niet langer nodig.”

Zo kondigde gouverneur Greg Abbott dinsdag zijn grote nieuws aan. “Vanaf 10 maart mogen alle bedrijven, van welke aard ook, voor 100 procent open. Allemaal. En ik hef ook de verplichte mondmaskerdracht op.” Mondmaskers zijn in Texas al sinds 2 juli verplicht.

Terwijl Biden vaccins voor iedereen tegen eind mei aankondigt, heropenen Republikeinen nu al hun staat: “Coronamaatregelen niet meer nodig”
Foto: AP

Abbott kreeg applaus na zijn aankondiging, maar waarschuwde meteen. “Het ontslaat je niet van je persoonlijke verantwoordelijkheid om voor je familie en de mensen rond je te zorgen. Maar in het voorbije jaar hebben de Texanen getoond dat ze de dagelijkse gewoonten hebben aangeleerd om Covid te vermijden. Mensen en bedrijven hebben de staat niet nodig om te zeggen hoe ze te werk moeten gaan.”

Niet het moment voor versoepelingen

Nochtans had directeur Rochelle Walensky van de CDC, zowat de Sciensano van de Verenigde Staten, net de dag voordien nog gezegd dat het echt niet het moment is voor versoepelingen. Het gemiddelde aantal besmettingen en overlijdens was de voorbije week weer met 2 procent gestegen. “We riskeren dat we alles verliezen waar we de voorbije maanden zo hard voor hebben gevochten”, zei Walensky.

Maar ook Tate Reeves, de gouverneur van Mississippi, kondigde versoepelingen aan. “Het aantal hospitalisaties en besmettingen is gekelderd, het vaccin wordt snel verspreid. Het is tijd!”, tweette Reeves. It is time, een sneer naar de uitspraken van CDC-directeur Walensky – now is not the time.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN