Open VLD wil verplicht audiovisuele opname verhoor bij gevoelige feiten

Open VLD wil verplicht audiovisuele opname verhoor bij gevoelige feiten

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Open VLD wil dat voortaan in regel een audiovisuele opname wordt voorzien tijdens het verhoor van meerderjarige slachtoffers en getuigen van gevoelige feiten, zoals verkrachting. Dat moet voorkomen dat de betrokkenen veelvuldig hetzelfde pijnlijke verhaal moeten vertellen.

Vandaag is die opname al regel voor minderjarigen. Kamerlid Katja Gabriëls wil dat uitbreiden naar meerderjarigen.

Het audiovisueel verhoor van minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik is al een poos wettelijk geregeld. Het was een concrete aanbeveling van de bijzondere commissie seksueel misbruik, die tot stand kwam in de nasleep van de pedofilieschandalen in de kerk. Uitgangspunt was de bijzondere kwetsbaarheid van minderjarigen.

Procureur of onderzoeksrechter kunnen anders oordelen

“Deze groep verdient natuurlijk bijzondere bescherming, maar we kunnen dit principe van het audiovisueel verhoor ook uitbreiden naar meerderjarigen”, vindt Gabriëls. Op die manier zouden bijvoorbeeld slachtoffers van een verkrachting hun verhaal maar één keer moeten doen, iets waar de betrokkenen volgens Gabriëls heel erg vragende partij voor zijn.

Het wetsvoorstel gaat uit van het principe dat er dus een audiovisuele opname moet plaatsvinden, maar dat de procureur of de onderzoeksrechter anders kunnen oordelen, weliswaar met een gemotiveerde beslissing. De verplichting zou niet gelden voor elk strafbaar feit. Dat zou disproportioneel zijn, onder meer qua inzet van mensen en middelen, aldus Gabriëls.

Corrigeer

MEER NIEUWS