Assisen Antwerpen: “Ze wilden Leo alle drie beroven én ze wilden hem alle drie dood”

Assisen Antwerpen: “Ze wilden Leo alle drie beroven én ze wilden hem alle drie dood”

Foto: Joris Herregods, rr

Deurne -

De burgerlijke partij en het openbaar ministerie hebben de Antwerpse assisenjury woensdag gevraagd om Fernando-Marius Covaciu (24), Sergiu Ioan Covaci (22) en Sorin Varga (43) schuldig te verklaren aan de roofmoord op Leo Van Rentergem (59) uit Deurne.

“Ze wilden alle drie het slachtoffer beroven en gelet op de manier waarop ze hem toetakelden en achterlieten, wilden ze hem ook alle drie dood hebben”, stelde advocaat-generaal Björn Backx.

Leo was volgens de advocaat-generaal het ideale slachtoffer: zwakbegaafd, tenger gebouwd, altijd veel geld op zak en makkelijk te overmeesteren. Fernando en Sorin geven toe dat ze Leo wilden beroven en dat ze met zijn drieën driemaal op voorverkenning waren gegaan. Sergiu beweert niet geweten te hebben wat de anderen van plan waren en dacht dat hij hen telkens naar familie moest rijden. “Maar dat slaat natuurlijk nergens op”, zei Björn Backx.

Op 20 mei 2018 hadden de beschuldigden toegeslagen. Fernando had aangebeld, terwijl de twee anderen zich verdekt opstelden. “Fernando was de sleutel tot het geld. Hij kende Leo en wist dat die hem wel zou binnen laten. Van zo gauw Leo de deur opende, vielen al de eerste slagen. Hij werd naar de slaapkamer gesleurd, waar hij verder werd toegetakeld. Een gebroken neus, gebroken ribben en tal van kneuzingen. De beschuldigden gingen op gruwelijke wijze te keer.”

Assisen Antwerpen: “Ze wilden Leo alle drie beroven én ze wilden hem alle drie dood”
De beschuldigden Foto: BELGA

Fernando en Sorin geven toe dat ze geweld gebruikten, al minimaliseren ze de hoeveelheid. Sergiu stond er naar eigen zeggen bij en keek ernaar, maar zijn schoenspoor werd op het hemd van Leo aangetroffen en daaruit blijkt volgens de advocaat-generaal dat hij het slachtoffer minstens tegen de romp had geschopt.

Leo werd ook gekneveld aan handen en voeten en er werden kledingstukken strak rond zijn hals gebonden die hem het ademen bemoeilijkten. Met zijn gekneusde longen, gebroken ribben en neus leverde dat een minutenlange doodsstrijd op.

“Niemand wil de verantwoordelijkheid nemen voor het knopen van de kledingstukken rond de hals en voor het proppen van het t-shirt in de mond van het slachtoffer. Daar blijven ze allemaal zo ver mogelijk vanaf. Maar om mededader te zijn aan een doodslag is het niet nodig dat ze dat alle drie hebben gedaan. Dat ze het mee mogelijk hebben gemaakt is voldoende. En het DNA van alle beschuldigden werd op de kledingstukken aangetroffen.”

Volgens Backx hadden de drie Roemenen wel degelijk de intentie om het slachtoffer te doden. “Als je iemand zo toetakelt en zo achterlaat, dan heb je maar één bedoeling: hem doden. En daar hebben ze alle drie aan meegewerkt. Het slachtoffer had het kunnen overleven als ze hem hadden losgemaakt, zodat hij terug kon ademen. Maar dat deden ze niet. Ze kuisten het bloed op, stalen zijn gsm, draagbare telefoon en portefeuille en lieten Leo weerloos achter.”

Beschuldigden minimaliseren

Advocaat Wim Dom, die voor de broer van het slachtoffer optreedt, tilde er zwaar aan dat de beschuldigden nog altijd niet het achterste van hun tong laten zien. Ze minimaliseren hun aandeel of ontkennen actief betrokken te zijn geweest. “Mijn cliënt blijft op zijn honger zitten. Hij weet nog altijd niet exact wat er met zijn broer gebeurd is. De beschuldigden hebben geen medelijden met de nabestaanden. Integendeel zelfs: ze hebben een web van leugens gesponnen om de sanctie die op roofmoord staat - namelijk levenslang - te kunnen ontlopen. Ik vraag hen om alsnog te zeggen wat er precies gebeurd is.”

Corrigeer