Kritiek op clausule over juridische stappen tegen compensatieregeling digitale meter: “Pure chantage”

Kritiek op clausule over juridische stappen tegen compensatieregeling digitale meter: “Pure chantage”

Zuhal Demir Foto: BELGA

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement moeten verdedigen voor een clausule die in de geplande compensatieregeling staat voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter.

Wie een rechtsvordering indient, zou niet meer in aanmerking komen voor de compensatiepremie. “Dat is chantage”, zegt Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens. Minister Demir wacht op het advies van de Raad van State.

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. De regering stelde daarom een eenmalige compensatie in het vooruitzicht, een retroactieve investeringspremie.

Niet alle gedupeerde zonnepaneleneigenaars lijken genoegen te nemen met die geplande compensatiepremie. Zo heeft een groep van meer dan 10.000 zonnepaneleneigenaars de Vlaamse regering in gebreke gesteld omdat die haar belofte over de terugdraaiende teller zou gebroken hebben.

“Chantage”

Intussen is er ook kritiek op een bepaalde clausule in de voorgestelde compensatieregeling. Wie zo’n premie wil aanvragen, moet namelijk beloven om niet naar de rechter te stappen om op die manier mogelijk bijkomende schadevergoedingen te eisen.

“Dat is een vorm van chantage en een belemmering van het grondwettelijk recht van idereen om naar de rechter te stappen”, zegt Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens. Ook oppositiepartijen Groen, PVDA en sp.a vinden dat de bewuste clausule niet door de beugel kan.

Minister Demir erkent dat iedereen het recht heeft om naar de rechtbank te stappen. Zij wacht op een advies van de Raad van State. “Ik zal me onderwerpen aan dat advies. Als die oordeelt dat het niet kan, halen we het eruit. “

Corrigeer

MEER NIEUWS