Hongaarse regeringspartij Fidesz van Victor Orbán stapt uit Europese fractie

Hongaarse regeringspartij Fidesz van Victor Orbán stapt uit Europese fractie

Victor Orban Foto: AP

De Hongaarse premier Viktor Orban trekt de twaalf Europarlementsleden van zijn partij Fidesz terug uit de fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Dat heeft hij woensdagochtend aangekondigd nadat de grootste fractie in het halfrond een aanpassing van het interne reglement had goedgekeurd die het mogelijk maakt om nationale delegaties te schorsen of uit te sluiten. Daarmee lijkt de definitieve breuk ingeluid tussen de Europese christendemocraten en conservatieven en hun meest controversiële lid.

“Ik kondig hierbij aan dat de Europarlementsleden van Fidesz de EVP-fractie verlaten”, zo schrijft Orban in een brief aan fractieleider Manfred Weber die meteen publiek werd gemaakt na de stemming over het interne reglement. Die aanpassingen zijn volgens de Hongaarse regeringsleider “een vijandige daad tegenover Fidesz en onze kiezers”. “Dit is antidemocratisch, onrechtvaardig en onaanvaardbaar”, fulmineerde Orban.

Met 84,1 tegen 15,9 procent had de vereiste tweederdemeerderheid in de fractie zich woensdagochtend achter de aanpassing van het interne reglement geschaard. Die maakt het mogelijk om voortaan niet enkel individuele parlementsleden, maar hele nationale delegaties te schorsen of uit te sluiten. Het was geen geheim dat de maatregel tegen Fidesz was gericht. Indien Orban niet zelf zijn conclusies had getrokken, dan zou er al snel een concreet voorstel tot schorsing van de Hongaarse delegatie op tafel zijn beland.

De beslissing lijkt de definitieve breuk tussen de EVP en Orban in te luiden. De positie van de Hongaarse nationalist in de familie was al jarenlang problematisch. Omwille van de aanhoudende aantastingen van democratische beginselen en fundamentele rechten in Hongarije en de anti-Europese retoriek van Orban was in maart 2019 uiteindelijk besloten om Fidesz te schorsen uit de partij. De verkozenen van Fidesz bleven echter lid van de fractie in het Europees Parlement, ook na de verkiezingen van mei 2019.

De beslissing in de fractie werd woensdagochtend voluit gesteund door de Belgen van CD&V, cdH en CSP. “Wat Orban in Hongarije doet, is een georganiseerde aanval op de rechters en journalisten”, aldus Cindy Franssen. “Het respect voor deze fundamentele waarden is voor ons niet onderhandelbaar.” Ook Tom Vandenkendelaere stelt vast dat het al langer spaak liep met Orban. “Het is beter om te scheiden op basis van duidelijke afspraken waarmee iedereen akkoord gaat.”

Met het vertrek van de parlementsleden van Fidesz wordt de EVP-fractie met twaalf zetels verminderd tot 175 leden. Daarmee blijven de christendemocraten en conservatieven nog wel ruimschoots de grootste politieke formatie in het Europees Parlement. De socialistische familie is de tweede grootste met 145 leden, de liberalen van Renew Europe de derde met 97 leden. Het vertrek van Fidesz hoeft dus ook niet meteen een probleem te vormen voor de machtsbasis van de pro-Europese meerderheid in het halfrond.

Intussen is ook een definitieve uitsluiting uit de EVP aan de orde. “De leiding van de partij is op de hoogte van de intentie van de leden van Fidesz om de EVP-fractie te verlaten. Fidesz wordt nu geconfronteerd met een uitsluitingsprocedure uit de partij, conform artikel 3 van de statuten”, zo stelde de partij woensdagmiddag in een mededeling. De politieke vergadering van de EVP zal zich beraden over de uitsluiting van zodra de coronapandemie het toelaat.

Corrigeer

MEER NIEUWS