Kremlin schildert nieuwe westerse sancties af als “absoluut onacceptabel”

Kremlin schildert nieuwe westerse sancties af als “absoluut onacceptabel”

Foto: EPA-EFE

Het Kremlin heeft de nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen enkele Russische hooggeplaatste functionarissen woensdag afgedaan als “absoluut onacceptabel”. Tegelijkertijd vraagt Rusland bewijs dat het verantwoordelijk was voor de vergiftiging van opposant Aleksej Navalny.

Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov brengen de sancties “aanzienlijke schade toe aan de reeds deplorabele relaties” tussen het Westen en Rusland. Peskov voegde eraan toe dat de beschuldigingen aan het adres van de Russische inlichtingendienst FSB over de vergiftiging van Navalny “schandalig” zijn. De Verenigde Staten en Europa moeten met bewijsmateriaal komen, verklaarde hij volgens persbureau Interfax.

Sowieso zullen de sancties geen impact hebben, aldus Peskov, aangezien de getroffen personen niet naar het buitenland reizen en ook geen rekeningen of eigendommen in het buitenland bezitten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde op zijn beurt aan dat er tegenmaatregelen zouden komen. “Ons antwoord is onderweg. Het wordt momenteel uitgewerkt”, verkondigde woordvoerster Maria Zakharova aan de Russische televisie.

Dinsdag kondigden de Verenigde Staten en de Europese Unie tegelijkertijd sancties aan tegen hoge functionarissen in Rusland. De sancties kwamen er nadat een Amerikaans inlichtingenrapport stelde dat de Russische regering verantwoordelijk is voor de vergiftiging van Kremlincriticus Navalny. Rusland houdt vol niets met de vergiftiging te maken te hebben.

Corrigeer

MEER NIEUWS