KimBack gaat verder, Clijsters krijgt wildcard voor toernooien van Miami en Charleston: “Ik kijk ernaar uit”

KimBack gaat verder, Clijsters krijgt wildcard voor toernooien van Miami en Charleston: “Ik kijk ernaar uit”

Foto: AFP

Goed nieuws voor de fans van Kim Clijsters: de Limburgse heeft wildcards gekregen én aanvaard voor de WTA-toernooien van Miami, dat op 22 maart van start gaat, en Charleston. Dat laatste toernooi start op vijf april. Miami wordt voor Clijsters haar eerste toernooi sinds de US Open van vorig jaar begin september.

Zo komt meteen een einde aan een maandenlange onzekerheid over de plannen van de ondertussen 37-jarige Limburgse, die zich het voorbije half jaar vooral in stilzwijgen had gehuld. Meer dan het bericht dat ze nog steeds aan het trainen was, wilde haar management niet kwijt. Het leidde tot speculaties dat Kim III een vroegtijdig einde zou kennen. Voorbarig, zo blijkt nu.

“Ik kijk ernaar uit”

“Ik kijk ernaar uit om weer op het wedstrijdcourt te staan”, klinkt het op haar Twitteraccount.

In Charleston (South Carolina) trad ze nog nooit eerder aan, maar aan Miami heeft Clijsters goede herinneringen. In 2005 versloeg ze Maria Sharapova in de finale. Vijf jaar later, bij haar eerste comeback, klopte ze Venus Williams. “De Miami Open, waar ik sterke resultaten heb behaald, is altijd een favoriete halte geweest voor mij. Ik ben verheugd om daar mijn terugkeer te maken.”

In eigen land

Ook toernooibaas James Blake wrijft in de handen. “We zijn heel blij dat Kim terugkeert naar Miami. Ze is een fantastische speelster en een nog fantastischer mens. Bovendien gebeurt het niet vaak dat we een Hall of Famer op ons toernooi ontvangen.”

KimBack gaat verder, Clijsters krijgt wildcard voor toernooien van Miami en Charleston: “Ik kijk ernaar uit”
Foto: AFP

Dat ze twee toernooien aanduidt in eigen land – ze woont sinds juni vorig jaar met haar gezin in het Amerikaanse New Jersey – is niet verrassend. Clijsters wilde zich tijdens het derde deel van haar carrière zo veel mogelijk laten vergezellen door haar gezin. In het Mexicaanse Monterrey, waar ze vorig jaar maart aantrad, waren bijvoorbeeld haar twee jongste zoontjes en hun nanny aanwezig. De aanhoudende reisbeperkingen en de strenge quarantainemaatregelen voor spelers en hun entourage maken buitenlandse toernooien momenteel een stuk complexer.

Eén match in jaar tijd

Clijsters’ vorige match dateert van 2 september 2020 op de US Open, toen ze in de eerste ronde verloor van de Russische Ekaterina Alexandrova. Eerder dat jaar had ze in Dubai tegen Garbine Muguruza en in Monterrey tegen Johanna Konta evenmin de eerste ronde overleefd. Omdat corona het hele circuit een half jaar lamlegde, bleef de Kimback meteen beperkt tot deze drie matchen.

Wanneer ze eind maart in Miami nog eens het veld betreedt, zal ze bijna zeven maanden geen enkele match gespeeld hebben. Sterker: in meer dan een jaar tijd heeft ze slechts één officiële wedstrijd (op de US Open) afgewerkt, terwijl ze in Florida tegenover concurrentes komt te staan die dit jaar al minstens drie toernooien in de benen hebben. Hoeft het gezegd dat haar missie er zeker niet makkelijker op geworden is?

Corrigeer