Plan om Capitool te bestormen ontdekt: militiegroep gelooft dat Trump vandaag weer president wordt

Plan om Capitool te bestormen ontdekt: militiegroep gelooft dat Trump vandaag weer president wordt

Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben ontdekt dat een extreemrechtse militiegroep plannen had om het Capitool donderdag te bestormen. De Amerikaanse Capitool-politie zegt die serieus te nemen en voorbereid te zijn op alle mogelijke dreigingen tegen het Amerikaanse Congres en de leden van het parlement, maar het Huis van Afgevaardigden heeft zijn zitting van donderdag toch geschrapt.

De dreiging zou komen van een militiegroep die geloof hecht aan de complottheorie van QAnon waarbij Donald Trump op donderdag 4 maart weer aan de macht zou komen en opnieuw ingezworen zou worden als president. De groepering zou het Amerikaanse regeringsgebouw donderdag opnieuw hebben willen bestormen, net zoals eerder dit jaar op 6 januari in een poging om de goedkeuring van Joe Bidens overwinning bij de presidentsverkiezing tegen te houden.

4 maart is geen toevallig gekozen datum, maar de oorspronkelijke dag waarop de nieuwe president van de Verenigde Staten werd ingezworen. In 1933 werd die datum aangepast naar 20 januari.

Steny Hoyer, de Democratische meerderheidsleider van het Huis, bracht woensdagavond nog alle afgevaardigden op de hoogte van de programmawijziging. De Senaat zou donderdag wel gewoon samenkomen.

Politie en leger te laat in actie

De Capitool-politie zegt in een verklaring samen te werken met de hoofdstedelijke politie en de FBI om welke dreiging dan ook te stoppen. De informatie over de dreiging van de militie wordt serieus genomen. Details kunnen vanwege de “gevoelige aard” niet worden gegeven.

Het Capitool werd op 6 januari bestormd door aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Ongeveer achthonderd mensen drongen toen het parlementsgebouw in Washington binnen, waarbij vijf doden vielen. In de VS zijn inmiddels ruim 270 personen aangeklaagd in verband met de aanval op het parlementsgebouw. Trump zelf werd met een impeachmentprocedure aangeklaagd voor het aanzetten tot een opstand, maar niet veroordeeld.

De Capitool-politie kreeg na de bestorming het verwijt te laat in actie te zijn gekomen en slecht te zijn voorbereid. Achteraf werden tal van veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder een hek en extra personeel.

De kwestie kwam woensdag ook aan bod tijdens hoorzittingen in de Senaat. Twee hoge verantwoordelijken van het Pentagon, het ministerie van Defensie, kregen daarbij kritiek wegens het trage optreden van de Nationale Garde. Het gaat om toenmalig minister van Defensie ad interim Christopher Miller en Ryan McCarthy, binnen de toenmalige regering van ex-president Trump verantwoordelijk voor de landmacht. Verschillende getuigen wezen hen de vinger voor de vertraging met bijna drie uur.

Generaal William Walker, commandant van de Nationale Garde van Washington, zei in het parlement dat McCarthy duidelijk had gemaakt dat een “snelle reactiemacht” bij rellen niet kon uitrukken zonder zijn goedkeuring. Volgens Walker waren de legertroepen bijgevolg niet beschikbaar toen de rellen op hun hoogtepunt waren.

Corrigeer

MEER NIEUWS