Aantal gebruikers van elektrische fiets verdubbeld in vijf jaar tijd

Aantal gebruikers van elektrische fiets verdubbeld in vijf jaar tijd

Foto: Belgaimage

Eén op de vijf Belgen heeft vorig jaar met een elektrische fiets gereden. Op vijf jaar tijd is het percentage gebruikers verdubbeld. Dat blijkt donderdag uit de negende editie van de jaarlijkse Nationale Verkeers Onveiligheidsenquête van Vias. Het verkeersinstituut vermoedt dat de populariteit de komende jaren nog zal stijgen.

De auto blijft het populairste vervoersmiddel in ons land. Ongeveer 80 procent van de Belgen verplaatste zich in het afgelopen jaar als bestuurder met de wagen, een jaar eerder was dat 83 procent. Iets meer dan de helft (51 procent) van de Belgen gebruikte het afgelopen jaar de fiets. Zo’n 39 procent van de Belgen reed vorig jaar met een klassieke fiets, ongeveer evenveel als de voorbije jaren.

Minder openbaar vervoer

De elektrische fiets wordt wel steeds populairder. Vorig jaar reed 18 procent van de Belgen wel eens met een elektrische fiets. Vijf jaar geleden was dat nog maar 9 procent. Het aantal respondenten dat met een speed pedelec reed, is bijna verdubbeld op twee jaar tijd, van 0,6 naar 1,1 procent. Jaar na jaar worden ook de voortbewegingstoestellen zoals elektrische steps of monowheels populairder, blijkt nog uit de enquête. Ongeveer 5 procent van de Belgen gebruikte er vorig jaar eentje. Een jaar eerder was dat 4 procent.

Net geen 40 procent van de respondenten maakte vorig jaar gebruik van het openbaar vervoer, dat is beduidend minder dan een jaar eerder (50 procent).

Corrigeer

MEER NIEUWS