Vrees voor tsunami geweken na zware aardbeving nabij Nieuw-Zeeland

Vrees voor tsunami geweken na zware aardbeving nabij Nieuw-Zeeland

Foto: AP

Ter hoogte van Nieuw-Zeeland heeft zich donderdag een zware aardbeving voorgedaan. Er werd even gevreesd voor een tsunami, maar die vrees in inmiddels geweken.

De zeebeving deed zich voor om 14.27 uur Belgische tijd en had een magnitude 6,9. Het epicentrum bevond zich op 10 km diepte, 178 km ten noordoosten van het Nieuwe-Zeelandse Gisborne, aan de oostkust van het Noordereiland.

Het plaatselijke monitoringsysteem GeoNet gewaagt van een magnitude 7,2 en een diepte van 94 kilometer. Volgens het Europees Aardbevingscentrum EMSC was er drie kwartier daarvoor en 90 kilometer verder een beving van 3,7. Er was volgens het USGS om 14.56 uur ook een naschok van 5,0, eveneens op 10 kilometer diepte en 233 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland.

Tsunami

Er was meteen na de beving even vrees voor een tsunami. “Iedereen nabij de kust die een LANGE of KRACHTIGE beving heeft gevoeld MOET METEEN WEGGAAN naar de dichtstbijzijnde hoger gelegen plaats, zo landinwaarts als mogelijk”, twitterde de Nieuw-Zeelandse Rampenbestrijdingsdienst.

“Op basis van de voorlopige parameters van de beving, zijn er aan de kusten in een straal van 300 kilometer rond het epicentrum gevaarlijke tsunamigolven mogelijk”, liet het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum op Hawaï weten.

Vele mensen vertrokken na die waarschuwingen per auto naar het binnenland, maar enkele uren later kwam het nieuws dat de tsunamiwaarschuwing inmiddels weer is ingetrokken.

Corrigeer

MEER NIEUWS