Regering zet deur op kier voor repatriëring van ISIS-moeders: “Maar nationale veiligheid blijft hét centrale criterium”

Regering zet deur op kier voor repatriëring van ISIS-moeders: “Maar nationale veiligheid blijft hét centrale criterium”

Themabeeld Foto: AFP

De regering wil er “alles aan doen” om Belgische kinderen van IS-strijders weg te halen uit de Syrische kampen. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag aangekondigd in de Kamer. Voor de Belgische moeders van die kinderen is woensdag op de Nationale Veiligheidsraad beslist om “geval per geval” te analyseren of ze gerepatrieerd kunnen worden, zei hij. Maar “de nationale veiligheid blijft hét criterium”.

Eerder deze week verscheen in de pers dat de Koerden de controle kwijt zijn over het Syrische gevangeniskamp Al-Hol, waar ook Belgische ISIS-vrouwen en hun kinderen worden vastgehouden. De terreurgroep zou het kamp volledig in handen hebben. Premier Alexander De Croo kreeg donderdag tijdens de plenaire vergadering van de Kamer vragen over de situatie.

De Nationale Veiligheidsraad heeft zich woensdag gebogen over de situatie, zei De Croo. Die heeft “de aanpak om de kinderen terug te halen, bevestigd”, klonk het. “We mogen niet blind zijn voor de realiteit: de toestand in de kampen verslechtert zienderogen en ook de beveiliging verloopt er hoe langer hoe slechter. Dat betekent dat als je kinderen daar laat, in een kamp waar IS de plak zwaait, die kinderen de terroristen van morgen worden.” De leeftijdsgrens voor de kinderen ligt op twaalf jaar. “Een onderbouwde, juridische grens die ook in het jeugdrecht wordt gehanteerd”, aldus De Croo.

De vorige federale regering besliste begin 2018 om de volwassen Belgen uit de kampen, zoals de moeders van de kinderen, niet te repatriëren. Maar de Nationale Veiligheidsraad besliste om hun situatie nu “geval per geval analyseren”, kondigde De Croo aan. Enkel als die analyse uitwijst dat ze de ISIS-ideologie volledig hebben afgezworen, kunnen ze worden teruggehaald, om hier ofwel hun straf uit te zitten of vervolgd te worden.

“De nationale veiligheid blijft hét centrale criterium”, verzekerde de premier. Maar “de situatie in de kampen is hoe langer hoe slechter. Vrouwen dreigen te ontsnappen, waardoor we de controle zouden verliezen.” Volgens De Croo gaat het om maximaal dertien Belgische vrouwen, van wie er al negen werden veroordeeld. Tegen de vier anderen loopt een internationaal aanhoudingsmandaat.

Terroristen - mannen of vrouwen - moeten volgens De Croo wel ter plaatse in de regio worden berecht. “Daar heeft ons land altijd op ingezet, samen met bijvoorbeeld de Syrische Koerden, die bereid zijn om daarin hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS