Europese Commissie: “Apple schuldig aan concurrentievervalsing bij muziekdiensten”

Europese Commissie: “Apple schuldig aan concurrentievervalsing bij muziekdiensten”

Foto: REUTERS

De Europese Commissie gaat Apple formeel beschuldigen van concurrentievervalsing bij muziekstreamingdiensten. Het Amerikaanse bedrijf zou concurrerende muziekstreamingdiensten in de App Store niet toelaten om hun gebruikers te informeren dat zij buiten de App Store om een goedkoper abonnement kunnen afsluiten. In de App Store moeten de diensten namelijk een percentage van alle verkopen aan Apple afdragen.

De Europese Commissie wil Apple ervan beschuldigen dat het bedrijf beperkingen instelt op andere muziekstreamingdiensten, maar niet op de eigen dienst. Daarmee duwt het rivalen in een nadelige positie. Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een dergelijke stap zet tegen het techbedrijf.

Eerder raakte al bekend dat ook de Britse mededingingswaakhond CMA gaat onderzoeken of Apple zijn dominante marktpositie misbruikt met de App Store. De App Store is de enige manier waarop ontwikkelaars hun apps kunnen aanbieden aan gebruikers van iPhones en iPads. Ontwikkelaars moeten tot 30 procent van hun inkomsten afdragen aan het Amerikaanse bedrijf.

In meerdere landen wordt onderzoek gevoerd naar Apple wegens mogelijk machtsmisbruik bij zijn appstore. Diverse bedrijven waaronder muziekstreamingdienst Spotify en Epic Games, de maker van het schietspel Fortnite, hebben de afgelopen jaren ook geklaagd bij toezichthouders om dezelfde redenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS