Mexicaanse coronavariant duikt op in Nederlands Limburg: “Virus zoekt manieren om te overleven”

 

 ©  Shutterstock

Opnieuw is er in Nederlands Limburg een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. In Sittard, Maastricht, Born en Beek zijn afgelopen twee weken zeker tien mensen besmet geraakt met de Mexicaanse mutant. 

Bron: DE TELEGRAAF

Microbiologen van het Maastricht UMC+ zijn bezorgd na het ontdekken van een nieuwe variant tijdens de genetische analyse van positieve PCR-tests. De Mexicaanse variant heeft net als de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse virusvarianten een mutatie aan de eiwit-spikes. Dat zijn de uitsteeksels waarmee het virus onze cellen kan binnendringen.

”Het effect van de mutatie is mogelijk hetzelfde: de aanpassing kan een gevolg hebben voor de besmettelijkheid en de bestaande vaccins zouden kunnen worden omzeild. Het virus ontsnapt eraan, waardoor je ook als je al bent geprikt opnieuw ziek kunt worden”, weet Jozef Dingemans, microbioloog in het lab van het Maastricht UMC+. Die besmetting zal dan wel minder ernstig zijn, schat Dingemans in.

Deense variant

Maandag maakte De Limburger gewag van een “Deense” variant (B.1.525) die was opgedoken in Noord-Limburg. Hoewel het RIVM die opnam in het rijtje ’zorgelijk’ is deze nog niet snel uitgebreid. Of dat bij de Mexicaanse variant wél zal gebeuren, durft Dingemans niet te voorspellen. In Mexico zelf is deze mutatie intussen al dominant. “Daar dook deze variant (B.1.1.222) in oktober op. Vervolgens ging het snel: intussen zie je hem terug bij 87 procent van alle infecties. Hier zijn de getallen nu nog klein, maar dat was in het begin bij de Britse variant ook. We zijn pas twee weken onderweg.”

Niet allemaal gelinkt

De Maastrichtse microbiologen hebben voorlopig geen idee hoe het virus de oversteek heeft gemaakt, al zijn er wel meldingen bekend uit Aruba en Curaçao. De tien infecties tot dusverre in Limburg zijn niet allemaal aan elkaar gelinkt. In Sittard lijkt wel sprake van een grotere cluster. “Je ziet duidelijk dat het virus, in het nauw gedreven door onze vaccins, bezig is om te overleven.” Die nieuwe routes zijn de nieuwe varianten die steeds vaker opduiken.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie