Antwerpse politie vat negen “pedohunters” met wapenarsenaal: “Recht in eigen handen nemen wordt niet getolereerd”

Antwerpse politie vat negen “pedohunters” met wapenarsenaal: “Recht in eigen handen nemen wordt niet getolereerd”

Foto: Politie Antwerpen

Antwerpen -

De Antwerpse lokale politie heeft deze week negen vermoedelijke “pedohunters” opgepakt. De verdachten zouden actief naar pedoseksuelen hebben gezocht op sociale media, met het doel vermeende kindermisbruikers in de val te lokken, te confronteren met hun gedrag en aan de schandpaal te nagelen.

Speurders van de Antwerpse politie stootten recent op een gesloten Facebook-groep waarin wordt opgeroepen om te jagen op mannen met een pedoseksuele voorkeur. Daarop startte de recherche een onderzoek, dat “al snel leidde tot de identificatie van tien Belgische verdachten die zich actief organiseren in het pedohunten”. Twee van de verdachten zijn intussen ook aangehouden.

Tijdens tien huiszoekingen op verschillende locaties in Vlaanderen werden negen personen opgepakt. Het gaat om acht mannen en één vrouw, allen tussen 20 en 38 jaar oud. Bij twee verdachten werden een arsenaal aan wapens en munitie in beslag genomen. Het gaat om negen illegale vuurwapens, vier geregistreerde vuurwapens, zeven airsoftwapens, acht dolken, twee boksijzers en een matrak.

“Verder onderzoek moet uitwijzen of de wapens werden gebruikt bij eventuele criminele feiten”, aldus de politie. Tijdens de huiszoekingen werden ook heel wat gsm’s, laptops en tablets in beslag genomen. Uit de analyse daarvan moet blijken of de verdachten effectief slachtoffers hebben gemaakt.

“Niet toelaatbaar”

Pedohunten is in ons land een relatief nieuw fenomeen, aldus de politie. Via chatrooms lokken de jagers vermoedelijke pedofielen naar een fysieke afspraak voor een confrontatie. Bij onze noorderburen kende zo’n jacht al een dodelijk slachtoffer. “Hoewel pedohunters soms worden verheerlijkt, kan de politie niet toelaten dat mensen zelf voor rechter spelen”, klinkt het. “Ook niet wanneer ze denken dat iemand iets doet dat verboden is. Wie een vermoeden heeft van kindermisbruik, moet hiermee naar de politie stappen. Politie en parket geven hiermee een krachtig signaal dat het recht in eigen handen nemen niet wordt getolereerd.”

Corrigeer

MEER NIEUWS