België bestelde vaccins voor meer dan 26 miljoen Belgen

België bestelde vaccins voor meer dan 26 miljoen Belgen

Foto: BELGA

België heeft genoeg coronavaccins besteld om de hele Belgische bevolking tweemaal te vaccineren. Ondertussen blijft het Belgische tempo van vaccineren al weken op hetzelfde niveau steken. Dat blijkt uit cijfers van persagentschap Bloomberg.

België is samen met de andere landen van de Europese Unie gezamenlijk contracten aangegaan om vaccins te bestellen. Veel van deze contracten werden in vroege fases van de ontwikkeling van de vaccins afgesloten, waardoor zeker niet alle contracten tot een werkend vaccin zullen leiden. Op dit moment zal de Belgische overheid, wanneer alle bestelde vaccins geleverd zijn, beschikken over 26,5 miljoen vaccins, genoeg om 231 procent van de Belgische bevolking te vaccineren. Hoeveel vaccins er op het einde van de rit effectief worden geleverd en wanneer die vaccins klaar zijn, is niet duidelijk.

Ondertussen blijft de wereldwijde vaccinatiecampagne doorgaan. De tracker van het Amerikaanse persbureau Bloomberg baseert zich op officiële cijfers van bijna 100 landen en gebruikt 75 procent volledig gevaccineerden (twee dosissen) als einddoel. Ontbrekende landen zijn ofwel nog niet gestart met hun vaccinatiecampagne ofwel publiceren ze geen data.

België blijft sinds het begin van de vaccinatiecampagne rond de 18.000 vaccinaties per dag schommelen. Deze week werden er gemiddeld 19.194 vaccins per dag gegeven. Iets hoger dan de weken voordien, maar aan dit tempo zal het nog steeds 2,3 jaar duren voordat we een vaccinatiegraad van 75 procent halen, genoeg om groepsimmuniteit te behalen.

De regering voorziet de volgende weken en maanden een versnelling van de vaccinaties en denkt nog steeds dat de originele deadline van september dit jaar haalbaar is. Het grootste knelpunt lijkt op dit moment de productie van de vaccins, waar de afgelopen weken al verschillende problemen bij opdoken.

Wereldwijd

In totaal zijn wereldwijd meer dan 279 miljoen doses toegediend. Per dag komen daar ongeveer 6,5 miljoen dosissen bij. De helft van die dosissen per dag worden in de Verenigde Staten (2.042.676), India (663.463) of China (geschat 600.000) gezet. Dit zijn ook de drie landen met de meeste inwoners wereldwijd.

De landen met de meest succesvolle vaccinatiecampagnes zijn de Seychellen en Israël. Israël blijft koploper met een aantal toegediende dosissen per 100 inwoners van 93,76. Dit cijfer kan misleidend zijn, want pas bij 200 dosissen per 100 inwoners zou het betekenen dat 100 procent van de bevolking is gevaccineerd, aangezien iedereen twee dosissen nodig heeft.

De Seychellen nemen de leiding qua inwoners met al één vaccindosis. Met 58,6 procent van de Seychellers die al één prikje kreeg tegenover 53,9 procent van de Israëliërs. In de Seychellen wonen ongeveer 100.000 mensen, terwijl Israël 9 miljoen inwoners heeft.

Israël staat wel ver voorop in het aantal mensen dat twee dosissen (39,8 procent) kreeg en dus volledig beschermd zijn. De Seychellen staan op dit vlak met 25,6 procent op de tweede plaats en de Verenigde Staten met 8,4 procent op de derde plaats. Onderzoek heeft bevestigd dat één vaccindosis al een gedeeltelijke bescherming tegen het coronavirus geeft.

Corrigeer

MEER NIEUWS