Professor Herman Goossens heeft snelle speekseltest voor coronavirus klaar: “Hiermee kunnen we snel versoepelen in het onderwijs”

Professor Herman Goossens heeft snelle speekseltest voor coronavirus klaar: “Hiermee kunnen we snel versoepelen in het onderwijs”

Herman Goossens Foto: Herman Goossens

Professor microbiologie Herman Goossens heeft zelf een speekseltest ontwikkeld die laat zien of iemand besmet is met het nieuwe coronavirus of niet. De speekseltest is vorige week al “discreet” gebruikt op drie scholen: in Diest, Kortrijk en Antwerpen, zo verklaarde hij vrijdag voor de bijzondere commissie Covid-19 van de Kamer. Volgens Goossens heeft deze test het voordeel dat hij door leraars en leerlingen zelf gehanteerd kan worden. “Ik denk dat we hiermee snel zullen kunnen versoepelen in het onderwijs”, klonk het.

Voor de test moet men via een kleine trechter speeksel in een buisje brengen. In de buis wordt het speeksel gemengd met een reagens. Het resultaat moet wel nog door een labo worden onderzocht, maar de bedoeling zou toch zijn om het resultaat al dezelfde avond te ontvangen. Goossens, die ook voorzitter is van de taskforce testing, hoopt dat er volgende week dinsdag een openbare aanbesteding kan gelanceerd worden om deze speekseltesten op de scholen in Vlaanderen uit te rollen. “Minister Ben Weyts zal fier zijn als ik hem dinsdag kan zeggen dat hij op de startknop kan drukken.”

Goossens pleit al van het begin van de coronapandemie voor massaal testen. Hij toonde zich vrijdag voor de Kamercommissie dan ook gefrustreerd over het feit dat de PCR-testcapaciteit niet ten volle wordt benut. De acht universitaire labo’s worden door het Riziv vergoed voor minstens 2.000 testen per dag, ook als ze dat aantal niet halen, klonk het. Het labo van Luik bijvoorbeeld voerde in februari slechts 100 à 200 testen per dag uit en Goossens vroeg zich af waarom men daar ook niet “de boer is opgegaan met bijvoorbeeld een systeem van testbussen in bepaalde wijken”.

Ook de antigeentesten zijn zwaar onderbenut, erkende Goossens. Die testen zijn volgens hem erg betrouwbaar als men klachten heeft. Maar van de 1,2 miljoen bestelde testen in Vlaanderen, zijn er slechts een 15.000-tal gebruikt. “Nochtans waren een aantal proefprojecten positief, zoals het testen van bezoekers in woonzorgcentra in Kortrijk of van daklozen in Brussel. In het onderwijs zijn er slechts 716 antigeentesten gebruikt, in bedrijven slechts 16, hoewel er een vijftigtal bedrijven interesse had”, aldus Goossens. “Je kan een paard wel naar het water kan brengen, maar je kan het niet dwingen om te drinken.”

De wetgeving over testen is ook te streng, klonk het nog. “Er is deregulering nodig (...) We moeten zelftesten toelaten. In Oostenrijk bijvoorbeeld leren kinderen zelf een neuswisser gebruiken.”

“Wel twee testevenementen in ons land”

Volgens Goossens zullen er trouens wel twee testevenementen georganiseerd worden in ons land, naar het voorbeeld van Barcelona. “We hebben dat woensdag beslist in de taskforce”, zei hij. Eerder had de Vlaamse minister-president Jan Jambon nog verklaard dat er zo geen testevenementen komen, maar dat werd door Goossens dus tegengesproken.

Eén van die testevenementen zou plaatsvinden in de Ghelamco Arena in Gent. Goossens trad niet te veel in detail over hoe die testevenementen eruit zullen zien, maar verwees wel naar gelijkaardige proeven in Barcelona. Volgens hem is het bijvoorbeeld de bedoeling om te kijken hoe het publiek zich gedraagt en waar er risico’s ontstaan voor besmetting, bijvoorbeeld in de cafetaria.

Goossens is een absoluut pleitbezorger van meer (snel)testen, maar pleitte er vrijdag wel voor om die niet te gebruiken als men voordeel haalt uit een negatieve test. Bijvoorbeeld jongeren voor een concert. “In het geval van leraars, politieagenten,... hebben zij er alle baat bij om te weten of ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus of niet”. Anderzijds is er volgens Goossens geen wetenschappelijke evidentie dat mensen die een zelftest gebruiken, de coronamaatregelen minder goed gaan naleven als die test negatief is.

Afbouwen capaciteit “geen goed idee”

Het afbouwen van de testcapaciteit tegen de zomer, is volgens de professor geen goed idee. “Niet iedereen zal gevaccineerd worden en nieuwe varianten van het coronavirus gaan blijven komen. Mensen die het vaccin hebben gekregen, hebben de reflex om de maatregelen niet meer na te leven. Er gaat dus zeker een vierde golf komen”, waarschuwde hij. De Britse variant rukt trouwens nog altijd op. “Deze week waren voor het eerst alle positieve gevallen in ons labo met de Britse variant.”

Goossens is nu nog voorzitter van de taskforce testing, maar liet vrijdag verstaan dat hij die functie misschien nog maar enkele maanden zal uitoefenen. “Ik weet niet of ik het nog tot de zomer ga volhouden, want het begint fysiek te wegen. En ik heb ook andere projecten op stapel staan, zoals een Europees instituut voor klinisch onderzoek naar infectieziekten, dat waarschijnlijk in Utrecht komt.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN