Minister van Justitie Van Quickenborne waarschuwt: “Avondklok zal nog tijd van kracht zijn”

Minister van Justitie Van Quickenborne waarschuwt: “Avondklok zal nog tijd van kracht zijn”

Vincent Van Quickenborne Foto: AFP

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zal de avondklok “zolang nodig” van kracht blijven. “Ook als de horeca heropent, zal die avondklok er nog zijn. We willen die uiteraard zo snel mogelijk lossen, maar dat kan pas op het juiste ogenblik”, aldus de vicepremier.

Vanaf komende maandag mogen we opnieuw met 10 personen buiten afspreken, volgens Van Quickenborne gaat het daarbij ook om mensen ontvangen in de tuin. De regels rond de binnenbubbel worden bewust strak gehouden. “Binnen is het veel gevaarlijker. In andere landen waar sociale contacten binnen werden versoepeld, werden ze geconfronteerd met een derde golf. Wij hebben dat niet gedaan, wat ons betere cijfers heeft opgeleverd.”

Vanaf maandag mogen begrafenissen en uitvaartplechtigheden opnieuw plaatsvinden met 50 personen. “Vanuit menselijke overwegingen hebben we die beslissing genomen. Die vorige beslissing was heel schrijnend voor mensen”, aldus Van Quickenborne.

De veelbesproken kotbubbel komt er niet, ondanks de vraag van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Volgens Van Quickenborne wil het Overlegcomité vermijden dat kotstudenten door elkaar groepen beginnen vormen, waardoor de besmettelijkheid toeneemt.

Avondklok

De avondklok blijft ook gewoon gelden en dat zal volgens de minister nog een tijd het geval zijn, ook als de horeca in mei de deuren heropent. “De avondklok is een handig middel om de binnenactiviteit te handhaven. We willen dit uiteraard snel afschaffen, maar dat kan pas gebeuren op het juiste ogenblik.”

Van Quickenborne nuanceerde die uitspraak later op de avond wel op Twitter. “Om te kunnen versoepelen én de horeca perspectief te geven op 1 mei, moeten we er nog even mee door”, klonk het daar. Maar tegelijk belooft hij dat alle maatregelen de volgende weken permanent zullen worden geëvalueerd en de avondklok enkel zal gehandhaafd worden “zolang nodig”.

Reisverbod

Wat betreft het verbod op niet-essentiële reizen, hoopt Van Quickenborne dat er bij de start van de paasvakantie alsnog versoepeld kan worden. “We moeten zien wat de cijfers binnen een aantal weken zeggen”, aldus de minister, die zegt dat er hard gewerkt wordt aan een systeem rond controle en testing.

Voor de horeca werd op het Overlegcomité perspectief geboden, die mogen op 1 mei heropenen, zowel binnen als buiten. “De signalen die we kregen vanuit de horeca was ‘geef ons één datum”. De precieze modaliteiten moeten nog worden vastgesteld. Belangrijk worden alleszins sneltesten en zelftesten”, aldus Van Quickenborne.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN