Nafi Thiam en Noor Vidts door het dolle heen: “Niets mooier dan een podium delen met een landgenote”

Nafi Thiam en Noor Vidts door het dolle heen: “Niets mooier dan een podium delen met een landgenote”

Foto: BELGA

Nafi Thiam heeft vrijdag op het EK indooratletiek in het Poolse Torun de vijfkamp op haar naam geschreven. De 26-jarige Thiam gaf haar eerste plaats na de afsluitende 800 meter niet meer uit handen. Noor Vidts eindigde knap als tweede. De twee Belgische meisjes knuffelden achteraf uitgebreid op de piste en konden hun geluk niet op.

ANALYSE.Nafi Thiam zit meer dan op schema voor Tokio 2021 (+)

“Het was erg vermoeiend, vooral de eerste drie proeven, want die volgen elkaar in sneltempo op. Ik ben echt tevreden, want ondanks het feit dat ik technisch niet helemaal voorbereid was, heb ik het toch maar gedaan. Vooral in het hoogspringen mis ik nog regelmaat. Maar 1 meter 89 centimeter is redelijk goed. De andere vier proeven zijn héél, héél goed verlopen. Ik verraste mezelf in het kogelstoten en het verspringen.”

“Vorig jaar heb ik veel getraind en keihard gewerkt. Dat maakte vandaag het verschil. Het werk van de voorbije twaalf maanden werpt hier zijn vruchten af. Met nog wat meer technisch werk ben ik zeker dat ik in de zomer mooie dingen kan neerzetten. Voor Tokio zijn we op de goede weg, en nu werken we gewoon door. Dit geeft vertrouwen. Het was leuk om nog eens op een groot kampioenschap te staan en de ambiance te proeven, de andere atletes te zien. Ik heb getwijfeld om naar hier te komen, want er was zeker een risico aan verbonden, maar uiteindelijk blijkt dat het meer dan de juiste keuze was.”

<B>Nafi Thiam en Noor Vidts door het dolle heen: “Niets mooier dan een podium delen met een landgenote”</B>
Foto: BELGA

Op de afsluitende 800m liep Thiam (2:18.80) naar de achtste plaats. Dat was genoeg om de eindzege veilig te stellen in het algemene klassement met 4.904 punten. Vidts (2:12.59) eindigde op de 800m als tweede, na de Hongaarse Xénia Krizsan (2:12.49) en telt in de eindafrekening 4.791 punten. Krizsan (4.644 ptn) maakte in de eindstand het podium vol.

“Met het record in mijn hoofd”

Met haar puntentotaal van 4.904 scherpt Thiam het Belgische record (4.877 ptn) van Tia Hellebaut aan. “Ik wist dat ik in de 800m onder de 2:19 moest blijven om het record te halen, dat zat toen echt al wel in mijn hoofd. Ik had voordien al mooie proeven neergezet en het was dan ook de uitgelezen kans om naar dat record op jacht te gaan. Met die 2:18 weet ik dat ik outdoor 2:16 of 2:17 kan halen, misschien komende zomer zelfs nog beter.”

Met Noor Vidts staat er nog een landgenote mee op het podium. “Zij had al mooie prestaties neergezet dit seizoen en bovendien weet je in een kampioenschap nooit wat er kan gebeuren. Haar puntentotaal is werkelijk indrukwekkend. Ze verdiende het en ze heeft haar persoonlijk record verpulverd. Het Ze heeft dat schitterend gedaan en ik ben echt heel blij voor haar. Er is niets mooier dan een podium delen met een landgenote, en al zeker de tweede plaats.”

De beslissing over haar eerstvolgende grote afspraak heeft Thiam nog niet genomen. Haar deelname aan de Hypo in Götzis is dus nog niet helemaal zeker. “Ik wil zeker nog een zevenkamp doen na dit EK, maar het is dus nog niet beslist waar. Ik moet nog wat nadenken over de best mogelijke datum. Alles op zijn tijd. Wat Tokio betreft, is het alleen maar een pluspunt dat ik dit hier al kan neerzetten. Ik denk dat ik nu sta, waar ik moet staan. Met nog wat meer training in de benen, denk ik dat er in de zomer mooie dingen mogelijk zijn.”

Noor Vidts: “Dat ik hier sta met Nafi, is te gek voor woorden”

“Elke proef is heel goed gegaan. Ik zet drie persoonlijke records neer en twee seizoensbestes. We willen altijd beter worden. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet het eindpunt is. We hebben hier wel naartoe gewerkt en hebben er alles uitgehaald, met zilver en een PR als resultaat”, vertelde Vidts na afloop.

<B>Nafi Thiam en Noor Vidts door het dolle heen: “Niets mooier dan een podium delen met een landgenote”</B>
Foto: AFP

Nafi Thiam is altijd een van Vidts’ idolen geweest, net als Jessica Ennis dat vroeger was. “Dat is echt ‘cool’, dat ik met haar op dat podium kan staan. Nafi is echt een supermadame, een toptalent. Het is echt te gek voor woorden dat ik hier sta.”

In de afsluitende 800m leek Vidts zelfs nog op de overwinning af te stevenen. Uiteindelijk werd ze op de meet nog voorbijgestoken. “Ik wou nog winnen, zoveel mogelijk punten halen en in schoonheid afsluiten. Meerkamp is mijn discipline, zowel vijfkamp als zevenkamp en ik wil op beide vooruitgang blijven boeken. Het is mijn droom om naar de Olympische Spelen te gaan en ik denk dat ik op de goede weg ben. Hopelijk kan ik dat deze zomer al waarmaken.”

LEES OOK.Noor Vidts: prachtig zilver achter Nafi op het EK, maar maak er geen nieuwe Thiam van

Corrigeer