Kafka bij strandbars door coronamaatregelen: je mag koffie afhalen en ligzetel huren... maar niet tegelijk

Kafka bij strandbars door coronamaatregelen: je mag koffie afhalen en ligzetel huren... maar niet tegelijk

Kevin Caes van Lichttorenstrand Knokke-Heist hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de strandbars. Foto: jve

Blankenberge / Knokke-Heist -

De nieuwe coronamaatregelen zorgen voor pure kafka bij strandbars. Daar mogen zonnekloppers koffie afhalen of een ligzetel huren, maar niet beide tegelijk. Want dat zou ter plaatse consumeren zoals op een terras zijn. De burgemeesters van Knokke-Heist en Blankenberge hopen op duidelijkheid tijdens het volgende Overlegcomité. “Qua handhaving wordt dat een enorme uitdaging”, zegt Daphné Dumery (N-VA).

De horeca opent ten vroegste in mei, maar tot dan mogen cafés en restaurants wel takeaway en raamverkoop organiseren. Maar wat met de strandbars? In West-Vlaanderen mogen horecazaken enkel raamverkoop doen indien dat ook voor 15 november gebeurde, maar de strandbars in Knokke-Heist en Blankenberge staan al sinds jaar en dag ingeschreven onder dat statuut.

Daarom mogen toeristen straks dus gewoon een koffietje afhalen op het strand. Nog beter: baigneurs mogen zelfs ligbedden verhuren. Pure kafka en complete verwarring dreigt, want het terras zelf moet gesloten blijven.

Wereldvreemd

“Met de huidige maatregelen komen we in de paasvakantie tot de bizarre situatie dat het verhuren van ligzetels kan en ook raamverkoop mogelijk is, maar dat de combinatie van die twee samen verboden is. Bij raamverkoop mag je niet ter plaatse nuttigen”, zegt Daphné Dumery (N-VA), burgemeester van Blankenberge. “En dan moet je maar eens uitgelegd krijgen dat een terras aan horeca met enkel raamverkoop niet toegelaten wordt.”

Een koffie afhalen en verder wandelen mag, een ligzeteltje huren zonder een drankje te kopen in dezelfde bar ook. Maar beide combineren, is dus verboden. “Klanten mogen een cola kopen in de supermarkt, een broodje halen bij de bakker en dat komen consumeren op mijn bedjes. Maar diezelfde cola kopen bij mij is verboden”, vat Kevin Caes van Lichttorenstrand Knokke-Heist de situatie samen. “Dat is toch wereldvreemd? Ik hoop dat er meer duidelijkheid komt over deze bizarre situatie.”

Hopen op slecht weer

De waarnemend burgemeester van Knokke-Heist, Piet De Groote, weet zelf niet goed wat te denken van de situatie. Hij wacht af. “Het is afwachten wat de protocollen en het ministerieel besluit zeggen”, klinkt het. “Maar het wordt sowieso een uitdagende paasvakantie. Niet-essentiële reizen mogen niet, dus bij mooi weer wacht een overrompeling aan de kust.”

Aan zee wacht men dus met een bang hartje af: ’t is bijna hopen op slecht weer met Pasen. “Het wordt een enorme uitdaging qua handhaving, maar het controleren van al die maatregelen is voor de politie”, sluit Dumery af. “Ik hoop dat er toch meer duidelijkheid en perspectief volgt na het volgende Overlegcomité.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN