Roeien

Belgische toproeiers bieden perspectieven voor een tweede olympische boot

Belgische toproeiers bieden perspectieven voor een tweede olympische boot

Foto: BELGA

Willebroek -

Tijdens de tweede wedstrijddag van de nationale time trials ging technisch directeur van de Vlaamse Roeiliga Jan Boone en zijn medewerkers op zoek naar de samenstelling van teams die voldoende inhoud hebben om naar de olympische kwalificatieraces te sturen. Ward Lemmelijn zette met zijn verrassende skiffzege al de poort wijd open en kreeg zondag de kans om zich te mengen in het eventuele selectie van een tweede Belgische olympische boot.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe, het lichtgewicht duo dat zijn olympisch ticket al op zak heeft, ontpopten zich als de ideale waardemeter voor de twee zware dubbeltweeriemen, die zich in de twee races telkens met een andere samenstelling aan de start meldden.

In de ochtendrace bevestigden Pierre De Loof en Ruben Claeys met een nipte zege tegen Brys-Van Zandweghe hun achtste plaats waarmee het Gents-Brugs tweetal het EK 2020 afrondde. Ward Lemmelijn en Tristan Vandenbussche, die de skiffrace als nummer één en twee afsloten, vonden niet meteen de cohesie en strandden als vierde op achttien seconden van de winnaars De Loof - Claeys.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe wonnen de namiddagrace. Zij finishten net geen vijf seconden voor Vyvey-Colpaert, het West-Vlaams talentvol beloften duo dat zich op het EK U23 2020 tot Europees kampioen kroonde. De onuitgegeven dubbeltweeriemen De Loof-Lemmelijn en Claeys-Vandenbussche finishten nog net binnen de tien seconden na het Olympisch weetal Brys-Van Zandweghe.

De vier zwaargewichten gaven daarmee toch wel voldoende voer voor het selectiedebat, dat technisch directeur Jan Boone en zijn medewerkers de komende dagen zullen voeren. De beslissing wordt dan ook deze week al verwacht.

De resultaten:

Seniores A mannen.

Dubbeltwee: 1ste race:

1. Claeys - De Loof (KR Sport Gent/KR Brugge) 6:35.87

2. Brys - Van Zandweghe (KR Club Gent/Brugse TR) 6:35.96

3. Vyvey - Colpaert (KR Brugge/KRSN Oostende) 6:45.15

4. Vandenbussche - Lemmelijn (Brugse TR/PXL Hasselt) 6:53.97

Dubbeltwee : 2de race:

1. Brys- Van Zandweghe (KR Club Gent/Brugse TR) 6:39.49

2. Vyvey - Colpaert (KR Brugge/KRSN Oostende) 6:44.25

3. De Loof - Lemmelijn (BKR Brugge/PXL Hasselt) 6:47.62

4. Claeys - Vandenbussche (KR Sport Gent/Brugse TR) 6:49.34

Seniores A vrouwen.

Dubbeltwee:

1. Guilbert - Govaert (Gentse RS) 7:40.85

Corrigeer